Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Πραγματικότητα




Λένε ότι η φωτογραφία είναι η απόλυτη απεικόνιση της πραγματικότητας και μόνο, άρα δεν επιτρέπει στον φωτογράφο να επεμβαίνει στην πραγματικότητα, όπως ένας ζωγράφος. Αυτό όμως είναι απόλυτα λανθασμένο γιατί ο φωτογράφος επιλέγει το σημείο από το οποίο να καταγράψει ο φακός την πραγματικότητα --και το «άνοιγμα» της γωνίας από την οποία επιλέγει πόσα από όσα βρίσκονται μπροστά στην μηχανή θα «δει» ο φακός. Ίσως, τότε, τα εργαλεία και τα υλικά να μην είναι περιοριστικά, στο εκάστοτε είδος έκφρασης, αλλά να επαυξάνουν το αποτέλεσμα και την εντύπωση του κάθε αυθαίρετου σκεπτικού έκφρασης, με διαφορές στην μέθοδο αλλά όχι στην φύση του αποτελέσματος.
Λένε ότι η φωτογραφία, καταγράφοντας μόνο την πραγματικότητα που βρίσκεται μπροστά στην φωτογραφική μηχανή, δεν μπορεί να μπει σε πεδία όπως αυτά, παραδείγματος χάριν, του ιμπρεσιονισμού, ή του αφηρημένου. Εκείνοι που το είπαν αυτό, και είναι κάμποσοι, γνωστοί και σεβαστοί στον κόσμο της φιλοσοφίας και της τέχνης, σε βιβλία κλπ., έχουν την γνώμη τους. Και εγώ έχω την δική μου.
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι αντανακλάσεις στο νερό του μικρού ποταμιού Σπρους Κρηκ (ποταμάκι του έλατου) που έδωσε το όνομά του στην κοινότητα όπου ζει ο Κώστας.
- Ότι βλέπετε παρακάτω είναι ακριβώς αυτό που ήταν μπροστά στην φωτογραφική μηχανή, χωρίς καμία ψηφιακή επέμβαση, χωρίς τίποτα στο Φώτοσοπ. Ότι βγήκε από το αρχείο RAW (ψηφιακό αντίστοιχο του αρνητικού φιλμ) της Nikon D300 με τον φακό 18-200 (24-300 αντίστοιχος φιλμ 35 mm). Αν χρησιμοποιούσα τα εργαλεία μου πλήρως και επενέβαινα στην απόχρωση, κοντράστ και κορεσμό των χρωμάτων θα ήταν η έκφραση ακόμα πιο προσωπική, αλλά τα άφησα όλα όπως ήταν μπροστά μου και όπως τα κατέγραψε η φωτογραφική μηχανή.
- Η πρώτη ενότητα, ηλιόλουστη ημέρα, η δεύτερη, βροχερή.
- Η πρώτη φωτογραφία μόνο, είναι μια γενική άποψη του ποταμιού από εκεί που καθόμασταν, για να σας δείξω που βρισκόμαστε, και έβαλα και καμιά δεκαριά δικές μας στο τέλος.
- Μερικές είναι διαφορετικές στιγμές του ίδιου θέματος, χωρίς να έχω επιλέξει μία μόνο να σας δείξω, αφήνοντάς τις όλες.
- Όλες οι παρακάτω 56 φωτογραφίες των αντανακλάσεων πάρθηκαν καθώς στεκόμουνα ακριβώς στο ίδιο σημείο (σε ακτίνα περίπου 1,5 μέτρου) από το οποίο πήρα και την πρώτη την γενική.

Φωτογραφίες-απεικονίσεις της πραγματικότητας:



Spruce Creek, Port Orange, Florida



~




1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27


~



28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56


Οι μικροί κυκλικοί σχηματισμοί κυμάτων είναι από σταγόνες βροχής.
Οι μεγάλοι από ψάρια που "έσπασαν" την επιφάνεια.



~


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.