Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Πολύφωνα!





Το σύμβολο των Ρεπουμπλικάνων είναι ο ελέφαντας,
και το χρώμα του κόμματος, το κόκκινο.
Το σύμβολο των Δημοκρατικών είναι ο γάιδαρος,
και το χρώμα του κόμματος, το μπλε.





Είναι εύκολο να έχει κανείς μια λαμπρή Δημοκρατία με 30.000 αρσενικούς που να ψηφίζουν μεταξύ τους για την τύχη άλλων 290.000 γυναικόπαιδων και σκλάβων, και την τύχη των Αμφικτιονιών της Πολιτείας τους --καθώς στο μέλλον τους καραδοκούν οι Μακεδόνες και μετά οι Ρωμαίοι, καταδικασμένοι οι ίδιοι μια μέρα να γίνουνε Ρωμιοί.

Τι κάνουμε όμως όταν έχουμε 320.000.000 πολίτες σε 50 Πολιτείες, και έναν πλανήτη που εξαρτάται από το οικονομικό τους σύστημα (μια και τα άλλα οικονομικά συστήματα δεν επέζησαν στο παιγνίδι της Φυσικής Εξέλιξης);

- Στην Μεσόγειο, όταν ο δήμος βγάλει τον πρώτο επιτήδειο και τα κάνει θάλασσα, δεν φταίνε οι καημένοι οι ψηφοφόροι που, οι δόλιοι, τα θύματα, ήλπιζαν αγνά και παρθενικά και ποιητικά (και φυσικά αξιοπρεπώς), αλλά τους την έφερε ο εκλεκτός τους.

- Στις ΗΠΑ, όταν φανεί ένας επιτήδειος και τον ψηφίσουν οι εκλογείς, και τα κάνουνε θάλασσα, το φταίξιμο αποδίδεται τετραγωνισμένα και σταθερά εκεί όπου ανήκει: στους ψηφοφόρους.

Είναι θέμα ευθύνης (βρείτε την λέξη στο λεξικό).

Επίσης είναι θέμα δομής και οργάνωσης του συστήματος της κυβέρνησης.



Πολλοί πιστεύουν ότι φέτος στις ΗΠΑ γίνονται εκλογές τον Νοέμβριο, για πρόεδρο, και εδώ το σκεπτικό σταματά, χαρούμενα, μιά και θα περιμένουμε το αποτέλεσμα για να δώσουμε όνομα σε εκείνον που φταίει για την ...ανεπάρκεια την δικιά μας.

Όμως ελάχιστοι συνειδητοποιούν (ή κατανοούν την σημασία του) ότι φέτος, στις ΗΠΑ, γίνονται 103 εκλογικές αναμετρήσεις
  • Πενήντα (μία ανά Πολιτεία) για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, 
  • Πενήντα (μία ανά Πολιτεία) για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων,
  • Μία για την απόφαση στο Συνέδριο των Δημοκρατικών ως προς το σε ποιόν θα δοθεί το χρίσμα του Κόμματος, 
  • Μία για την απόφαση στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ως προς το σε ποιόν θα δοθεί το χρίσμα του Κόμματος,

…και,
  • Οι εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο.


Τον Νοέμβριο, στις ΗΠΑ, ψηφίζουν για:
  • Αντιπροσώπους στην Βουλή των Αντιπροσώπων της κάθε Πολιτείας,
  • Γερουσιαστές για την Γερουσία κάθε Πολιτείας,
  • Κυβερνήτη της κάθε Πολιτείας, 
  • Αντιπροσώπους στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον,
  • Γερουσιαστές για την Γερουσία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον,
  • Πρόεδρο της της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον.


Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα
Η θητεία των Αντιπροσώπων, Γερουσιαστών και για τους Κυβερνήτες είναι 4 χρόνια, αλλά οι ημερομηνίες εκλογών είναι διανεμημένες σε εκλογές ανά διετία, δηλαδή, φέτος που έχουμε και προεδρικές εκλογές, δεν θα αντικατασταθούν όλοι οι Αντιπρόσωποι, οι Γερουσιαστές και οι Κυβερνήτες σε κάθε Πολιτεία και στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αλλά περίπου οι μισοί. Οι υπόλοιποι, δύο χρόνια μετά τις προεδρικές.

Έτσι, η σύνθεση της κάθε Πολιτειακής κυβέρνησης και της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν αλλάζει κάθε τέσσερα χρόνια αλλά κάθε δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση της κάθε μίας από τις 50 Πολιτείες, και η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτελούνται από:
  • 50 Βουλές Αντιπροσώπων συν την Ομοσπονδιακή στην Ουάσιγκτον, 
  • 50 Γερουσίες συν την Ομοσπονδιακή στην Ουάσιγκτον, 
  • 50 Κυβερνήτες συν τον Πρόεδρο της Ένωσης, 
  • 50 Ανώτατα Δικαστήρια, συν το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον.

(και η Ομοσπονδιακή Πρωτεύουσα, η Ουάσιγκτον, δεν βρίσκεται στο έδαφος καμίας από τις 50 Πολιτείες, ούτε είναι η ίδια Πολιτεία. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος που λέγεται Περιοχή της Κολούμπια, Washington, District of Columbia, ή, Washington DC)

Η κάθε Βουλή Αντιπροσώπων (50 Πολιτειακές συν μία Ομοσπονδιακή) μπορεί να αλλάζει χέρια ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους κάθε δύο χρόνια. 

Η κάθε Γερουσία (50 Πολιτειακές συν μία Ομοσπονδιακή) μπορεί να αλλάζει χέρια ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους κάθε δύο χρόνια.

Οι Κυβερνήτες αλλάζουν κάθε 4 χρόνια, όμως άλλοι με τις προεδρικές εκλογές και άλλοι με τις ενδιάμεσες, δύο χρόνια αργότερα.

Ο Πρόεδρος αλλάζει κάθε 4 χρόνια.

Η σύνθεση πολιτικής ροπής των εννέα μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλάζει όταν ένας φεύγει και ο Πρόεδρος της στιγμής εκείνης προτείνει αντικαταστάτη από την ιδεολογία του κόμματός του. (Γι’ αυτό, τώρα που πέθανε αναπάντεχα ο Αντόνιν Σκαλία, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν όρκο να μη δεχτούν καμία πρόταση του Ομπάμα και να περιμένουν τον επόμενο Πρόεδρο σε ένα χρόνο)

  • Η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει ένα νόμο τον οποίον να μην τον ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων (οπότε ο νόμος πεθαίνει) και το αντίθετο.
  • Όταν η Γερουσία και η Βουλή συμφωνούν, στέλνουν τον νόμο για έγκριση από τον Πρόεδρο ο οποίος όμως μπορεί να ασκήσει Βέτο και ο νόμος να πεθάνει. Το Βέτο του Προέδρου μπορεί να το υπερβεί το Κογκρέσο κάτω από ορισμένες συνθήκες.
  • Μπορεί ο Προέδρος να στείλει μια πρόταση νόμου στο Κογκρέσο και το Κογκρέσο, είτε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε στην Γερουσία, να την απορρίψει, ή να την βάλει στο συρτάρι για χρόνο “X”. 


(Ή μπορεί να γίνει το λεγόμενο «φίλιμπάστερ» όπου ένας αντιπρόσωπος παίρνει το βήμα και μιλάει, και μιλάει, για τον καιρό, για ότι θέλει, τραγουδάει κιόλας άμα θέλει, και έτσι περνάει ο προκαθορισμένος χρόνος και το ψήφισμα δεν γίνεται. Το μακρύτερο φίλιμπάστερ στην Ιστορία έγινε to 1957 όταν ο Στρομ Θέρμοντ μίλησε επί 24 ώρες και 18 λεπτά εναντίων του νόμου περί Δικαιωμάτων των Πολιτών (Civil Rights Act) του 1957. Ο Θέργουντ βρήκε πολλούς τρόπους να καλύψει την ώρα, αποστηθίζοντας το Σύνταγμα, τον αποχαιρετιστήριο λόγο του Προέδρου Τζωρτζ Ουάσιγκτον, και την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, μεταξύ άλλων.)

  • Όταν δεν συμφωνούν οι κλάδοι της κυβέρνησης, ή, αν έστω και ένας ή μία πολίτης από τα 320.000.000 πολίτες της Ένωσης έχει πρόβλημα με κάτι, το θέμα πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο που έχει την τελική λέξη ως προς την ερμηνεία του Συντάγματος και την νομιμότητα των πράξεων που προηγήθηκαν πριν φτάσει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Σε Ομοσπονδιακό επίπεδο, στην Ουάσιγκτον:
  • Η Γερουσία έχει 100 μέλη, δύο από κάθε Πολιτεία.
  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει 435 μέλη, σε αναλογία πληθυσμού της κάθε Πολιτείας.

Το Γουαϊόμινγκ, ας πούμε, έχει πληθυσμό 544.270 κατοίκους, 0,18% του πληθυσμού των ΗΠΑ, και στέλνει 1 Βουλευτή στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Πληθυσμός 5% της Ελλάδας σε περιοχή δύο φορές το μέγεθος της Ελλάδας.
Η Καλιφόρνια έχει πληθυσμό 39.144.818 κατοίκους, 12,18% του πληθυσμού των ΗΠΑ,  και στέλνει 53 Βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Πληθυσμός 400% της Ελλάδας σε περιοχή τρεις φορές το μέγεθος της Ελλάδας.


Τελικά όμως, απλά πράματα, ξεκάθαρα :-)


Και τα παραπάνω, τα κατανοούν και τα ξέρουν απ’ έξω και λεπτομερώς, θα έλεγα, οκτώμιση στους δέκα Αμερικανούς πολίτες, ή και περισσότεροι.
Είναι λίγο πιο πολύπλοκος τρόπος κυβέρνησης, ομολογουμένως, από το  να πηγαίνεις σε μια πλατεία και να μουντζώνεις το κτήριο της Βουλής σου με τους τρακόσιους βολευτές μέσα... Ή, να κάνει απεργία η κυβέρνηση εναντίων της κυβέρνησης... Ή να έχεις οχτώ κόμματα στη Βουλή και να βγαίνει καινούργιο όποτε διαφωνούν δυό κοκόρια στο ένα.
Η πολυφωνία, αγαπητοί μου, στην Βουλή, είναι απλά κακοφωνία όπου κανείς δεν ακούει κανέναν. Η πολυφωνία πρέπει να είναι χτισμένη στην δομή του συστήματος που οδηγεί στην Βουλή. Και όταν φτάνει στην Βουλή να μπορεί να κυβερνήσει. 


Αλλά, ας δούμε πως λειτουργεί η πραγματική πολυφωνία, όταν λειτουργεί:


Πρώτη φάση:
Το χρίσμα του κάθε κόμματος για το ποιός θα το αντιπροσωπεύσει ως υποψήφιος πρόεδρος της Ένωσης. 

Ναι, τα κόμματα στς ΗΠΑ δεν είναι το τσιφλίκι του κάθε επιτήδειου που αυτοδιορίζεται αρχηγός με τις ευλογίες και δολοπλοκίες του στενού του κύκλου. Στις ΗΠΑ το σταθερό, αιώνιο κόμμα, επιλέγει έναν αντιπρόσωπό του σαν υποψήφιο Πρόεδρο, κάθε τέσσερα χρόνια, με μάξιμουμ δυνατό δύο θητείες συνόλου οκτώ ετών.
Κατί που φυσικά, σ' άλλη γη, σ' άλλα μέρη, δεν ενδιαφέρει τους Ανδρέες, τους Σαμαροβενιζέλους, τους Μητσοτάκηδες ή τους τσίπρες --ούτε τους ψηφοφόρους με τις φωτοβολίδες στις πλατείες.

Το κάθε κόμμα κάνει προκριματικές εκλογές, ή συνελεύσεις (ανάλογα με την Πολιτεία), σε κάθε μία από τις 50 Πολιτείες.

Ο κάθε υποψήφιος παίρνει έναν αριθμό αντιπροσώπων από την κάθε Πολιτεία, για να τον ψηφίσουν στο Συνέδρειο του Κόμματος το καλοκαίρι. 

Σε μερικές Πολιτείες, ο νικητής παίρνει όλους τους Αντιπροσώπους του κόμματός του από την Πολιτεία. Σε άλλες, οι υποψήφιοι παίρνουν αναλογία αντιπροσώπων, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Ανάλογα με την Πολιτεία, μπορεί να γίνονται εκλογές, ή τοπικές συνελεύσεις. Οι εκλογές, ή οι συνελεύσεις, μπορεί να είναι ανοικτές σε όλους τους πολίτες, ή να είναι κλειστές μόνο για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του κόμματος, ή να είναι ημι-ανοικτές, ή ημι-κλειστές, πάντα με διαφορετικούς κανονισμούς ανά κόμμα και Πολιτεία.

Από τις ανά Πολιτεία εκλογές και τις συνελεύσεις το κόμμα των Δημοκρατικών καταλήγει σε 4.760-4.463 αντιπροσώπους από όλες τις Πολιτείες, διαφορετικό αριθμό από κάθε Πολιτεία ανάλογα με τον πληθυσμό. Για να πάρει ένας υποψήφιος το χρίσμα στο συνέδριο, πρέπει να συγκεντρώσει ψήφο από 2.383 αντιπροσώπους.
Το Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2016 θα γίνει 25-28 Ιουλίου στην πόλη της Φιλαδέλφιας στην Πολιτεία της Πανσυλβανίας.

Από τις ανά Πολιτεία εκλογές και τις συνελεύσεις το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων καταλήγει σε 2.472 αντιπροσώπους από όλες τις Πολιτείες, διαφορετικό αριθμό από κάθε Πολιτεία ανάλογα με τον πληθυσμό. Για να πάρει ένας υποψήφιος το χρίσμα στο συνέδριο, πρέπει να συγκεντρώσει ψήφο από 1.237 αντιπροσώπους.
Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων το 2016 θα γίνει 18-21 Ιουλίου στην πόλη του Κλήβελαντ στην Πολιτεία του Οχάιο.

Το κάθε κόμμα έχει τους δικούς του κανόνες για το πως λειτουργεί το Συνέδριό του. Αλλά το ενδιαφέρον ξεκινά όταν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει ελάχιστους αντιπρόσωπους πάνω από το μίνιμουμ, ή, όταν κανένας υποψήφιος δεν φτάσει στο μίνιμουμ.

Ένα πράγμα ακόμα… Από τους αντιπροσώπους του κάθε υποψήφιου από κάθε Πολιτεία, σε πολλές περιπτώσεις, ανά κόμμα, ανά Πολιτεία, μερικοί θεωρούνται δεσμευμένοι προς έναν υποψήφιο, και άλλοι θεωρουνται αδέσμευτοι ως προς την ψήφο τους στο Συνέδριο, κι ας έχουν «δοθεί» σε έναν υποψήφιο :-)
Κι' άλλο ένα πράγμα: Υποψήφιοι μπορεί, όπως γίνεται και τώρα με τους Ρεπουμπλικάνους, να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους κατά την διάρκεια των προκριματικών, επειδή δεν τους ψηφίζουν αρκετοί για να έχουν κάποια ελπίδα, και τότε, όσους αντιπροσώπους έχουν συλλέξει τους "παραχωρούν" σε άλλο υποψήφιο. 

Τότε, αν με την πρώτη ψηφοφορία δεν δοθεί το χρίσμα με τρόπο ικανοποιητικό και αναμφισβήτητο, το Συνέδριο αλλάζει τροπή και λέγεται «Ανοικτό Συνέδριο». Τότε, ο κάθε ένας από τους αντιπροσώπους δεν δεσμεύεται πλέον και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μπορεί ακόμα και ένας υποψήφιος που δεν είχε βάλει υποψηφιότητα στις προκριματικές, να δηλώσει πρόθεση στον χώρο του Συνεδρίου, και αν τον επιλέξουν οι αντιπρόσωποι, να βγει εκείνος υποψήφιος.

Παραδείγματος χάριν,
Στο Δημοκρατικό κόμμα υπάρχουν πια μόνο δύο υποψήφιοι, η Κλίντον και ο Σάντερς. Θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι όμως, που ξεκίνησαν με 19 υποψήφιους, μπορεί να φτάσουν σε πρώτη ψηφοφορία όπου ο Τραμπ να βγει πρώτος αλλά να μην έχει συγκεντρώσει το μίνιμουμ. Τότε, λέγεται ότι πιθανόν να δηλώσει πρόθεση ο Μιτ Ρόμνη, ο οποίος δεν έβαλε υποψηφιότητα φέτος, και οι αντιπρόσωποι να είναι ελεύθεροι να τον ψηφίσουν. Αυτή είναι μία από τις ελπίδες και στρατηγικές των Ρεπουμπλικάνων για να σταματήσουν τους φασίστες-ρατσιστές-ξενόφοβους οπαδούς του επιτήδειου Τραμπ (και τους ακροδεξιούς του Κρουζ).


Ορίστε, παρακάτω, οι πίνακες των αντιπροσώπων ανά κόμμα, ανά Πολιτεία.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


Ημερομηνία Πολιτεία ή Επικράτεια Τύπος
Δεσμευμένοι Αδέσμευτοι Σύνολο
1 Φεβρ. Iowa 44 8 52 Ημι-ανοικτή Συνέλευση
9 Φεβρ. New Hampshire 24 8 32 Ημι-κλειστές Εκλογές
20 Φεβρ. Nevada 35 8 43 Κλειστή Συνέλευση
27 Φεβρ. South Carolina 53 6 59 Ανοιχτές Εκλογές
1 Μαρτίου Alabama 53 7 60 Ανοιχτές Εκλογές
1 Μαρτίου American Samoa 6 4 10 Κλειστή Συνέλευση
1 Μαρτίου Arkansas 32 5 37 Ανοιχτές Εκλογές
1 Μαρτίου Colorado 66 13 79 Κλειστή Συνέλευση
1 Μαρτίου Democrats Abroad 13 4 17 Κλειστές Εκλογές
1 Μαρτίου Georgia 102 15 117 Ανοιχτές Εκλογές
1 Μαρτίου Massachusetts 91 25 116 Ημι-κλειστές Εκλογές
1 Μαρτίου Minnesota 77 16 93 Ανοιχτή Συνέλευση
1 Μαρτίου Oklahoma 38 4 42 Ημι-κλειστές Εκλογές
1 Μαρτίου Tennessee 67 9 76 Ανοιχτές Εκλογές
1 Μαρτίου Texas 222 30 252 Ανοιχτές Εκλογές
1 Μαρτίου Vermont 16 10 26 Ανοιχτές Εκλογές
1 Μαρτίου Virginia 95 14 109 Ανοιχτές Εκλογές
5 Μαρτίου Kansas 33 4 37 Κλειστή Συνέλευση
5 Μαρτίου Louisiana 51 8 59 Κλειστές Εκλογές
5 Μαρτίου Nebraska 25 5 30 Κλειστή Συνέλευση
6 Μαρτίου Maine 25 5 30 Κλειστή Συνέλευση
8 Μαρτίου Michigan 130 17 147 Ανοιχτές Εκλογές
8 Μαρτίου Mississippi 36 5 41 Ανοιχτές Εκλογές
12 Μαρτίου Northrn Mariana Islnds 6 5 11 Κλειστή Συνέλευση
15 Μαρτίου Florida 214 32 246 Κλειστές Εκλογές
15 Μαρτίου Illinois 156 26 182 Ανοιχτές Εκλογές
15 Μαρτίου Missouri 71 13 84 Ανοιχτές Εκλογές
15 Μαρτίου North Carolina 107 14 121 Ημι-κλειστές Εκλογές
15 Μαρτίου Ohio 143 16 159 Ημι-Ανοιχτές Εκλογές
22 Μαρτίου Arizona 75 10 85 Κλειστές Εκλογές
22 Μαρτίου Idaho 23 4 27 Ανοιχτή Συνέλευση
22 Μαρτίου Utah 33 4 37 Ημι-ανοικτή Συνέλευση
26 Μαρτίου Alaska 16 4 20 Κλειστή Συνέλευση
26 Μαρτίου Hawaii 25 9 34 Ημι-κλειστή Συνέλευση
26 Μαρτίου Washington 101 17 118 Ανοιχτή Συνέλευση
5 Απριλίου Wisconsin 86 10 96 Ανοιχτές Εκλογές
9 Απριλίου Wyoming 14 4 18 Κλειστή Συνέλευση
19 Απριλίου New York 247 44 291 Κλειστές Εκλογές
26 Απριλίου Connecticut 55 15 70 Κλειστές Εκλογές
26 Απριλίου Delaware 21 10 31 Κλειστές Εκλογές
26 Απριλίου Maryland 95 23 118 Κλειστές Εκλογές
26 Απριλίου Pennsylvania 189 21 210 Κλειστές Εκλογές
26 Απριλίου Rhode Island 24 9 33 Ημι-κλειστές Εκλογές
3 Μαΐου Indiana 83 9 92 Ανοιχτές Εκλογές
7 Μαΐου Guam 7 5 12 Κλειστή Συνέλευση
10 Μαΐου West Virginia 29 8 37 Ημι-κλειστές Εκλογές
17 Μαΐου Kentucky 55 5 60 Κλειστές Εκλογές
17 Μαΐου Oregon 61 13 74 Κλειστές Εκλογές
4 Ιουνίου Virgin Islands 7 5 12 Κλειστή Συνέλευση
5 Ιουνίου Puerto Rico 60 7 67 Ανοιχτές Εκλογές
7 Ιουνίου California 475 71 546 Ημι-κλειστές Εκλογές
7 Ιουνίου Montana 21 6 27 Ανοιχτές Εκλογές
7 Ιουνίου New Jersey 126 16 142 Ημι-κλειστές Εκλογές
7 Ιουνίου New Mexico 34 9 43 Κλειστές Εκλογές
7 Ιουνίου North Dakota 18 5 23 Ανοιχτές Εκλογές
7 Ιουνίου South Dakota 20 5 25 Ημι-Ανοιχτές Εκλογές
14 Ιουνίου District of Columbia 20 25 45 Κλειστές Εκλογές

Σύνολο

4.051

709

4.760
Χρειάζονται για το χρίσμα 2.383

(μέχρι 13 Μαρτίου)

Κλίντον  



1.231
Σάντερς  576

Απομένουν 

2.953


Στις 13 Μαρτίου, η Κλίντον έχει φτάσει στο 51% από όσους χρειάζεται σαν μίνιμουμ και χρειάζεται άλλους 1.152 αντιπροσώπους. Ο Σάντερς είναι 27% πίσω από την Κλίντον.
Το να μην φτάσει η Κλίντον στο χρίσμα είναι πλέον σχεδόν αδύνατο, αριθμητικά.





ΚΟΜΜΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ


Ημερ. Πολιτεία ή Επικράτεια Τύπος Είδος


Μέλη Εθνικής Επιτροπής
Επικράτεια Πολιτείας

Βουλευτική περιοχή
Σύνολο
Αδέσμευτοι
Δεσμευμένοι Επικράτεια Πολιτείας Βουλευτική περιοχή
1 Φεβρ. Iowa 3 15 12 30 0 30 Συνλ. (κλστή) Αναλογική Αναλογική
9 Φεβρ. New Hampshire 3 20 0 23 3 20 Εκλγς. (ημ-κλ.) Αναλογική N/A
20 Φεβρ. South Carolina 3 26 21 50 0 50 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Νικητής
23 Φεβρ. Nevada 3 27 0 30 2 28 Συνλ. (κλστή) Αναλογική N/A
1 Μαρτ. Alabama 3 26 21 50 0 50 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Νικητής
1 Μαρτ. Alaska 3 25 0 28 0 28 Συνλ. (κλστή) Αναλογική N/A
1 Μαρτ. Arkansas 3 25 12 40 0 40 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Νικητής
1 Μαρτ. Colorado 3 13 21 37 0 37 Συνλ. (κλστή) Νικητής Νικητής
1 Μαρτ. Georgia 3 31 42 76 0 76 Εκλγς. (ημ-κλ.) Νικητής Νικητής
1 Μαρτ. Massachusetts 3 12 27 42 0 42 Εκλγς. (ημ-κλ.) Αναλογική Αναλογική
1 Μαρτ. Minnesota 3 11 24 38 0 38 Συνλ. (Ανκτή) Αναλογική Αναλογική
1 Μαρτ. North Dakota 3 25 0 28 28 0 Συνλ. (κλστή) Νικητής N/A
1 Μαρτ. Oklahoma 3 25 15 43 2 41 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
1 Μαρτ. Tennessee 3 28 27 58 0 58 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Νικητής
1 Μαρτ. Texas 3 44 108 155 0 155 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Νικητής
1 Μαρτ. Vermont 3 13 0 16 0 16 Εκλγς (ανκτς) Νικητής N/A
1 Μαρτ. Virginia 3 13 33 49 3 46 Εκλγς (ανκτς) Αναλογική Αναλογική
1 Μαρτ. Wyoming 3 14 12 29 3 26 Συνλ. (κλστή) Νικητής Νικητής
5 Μαρτ. Kansas 3 25 12 40 0 40 Συνλ. (κλστή) Αναλογική Αναλογική
5 Μαρτ. Kentucky 3 25 18 46 0 46 Συνλ. (κλστή) Αναλογική Αναλογική
5 Μαρτ. Louisiana 3 25 18 46 5 41 Εκλγς (κλστές) Αναλογική Αναλογική
5 Μαρτ. Maine 3 14 6 23 0 23 Συνλ. (κλστή) Νικητής Νικητής
6 Μαρτ. Puerto Rico 3 20 0 23 0 23 Εκλγς (ανκτς) Νικητής N/A
8 Μαρτ. Hawaii 3 10 6 19 0 19 Συνλ. (κλστή) Αναλογική Αναλογική
8 Μαρτ. Idaho 3 29 0 32 0 32 Εκλγς (κλστές) Νικητής N/A
8 Μαρτ. Michigan 3 14 42 59 0 59 Εκλγς (ανκτς) Νικητής N/A
8 Μαρτ. Mississippi 3 25 12 40 0 40 Εκλγς (ανκτς) Αναλογική Νικητής
10 Μαρτ. U.S. Virgin Islands 3 6 0 9 9 0 Συνλ. (κλστή) Ευθεία Εκλγ. N/A
12 Μαρτ. Washington, D.C. 3 16 0 19 0 19 Συνλ. (κλστή) Νικητής N/A
12 Μαρτ. Guam 3 6 0 9 9 0 Συνλ. (κλστή) Νικητής N/A
15 Μαρτ. Florida 0 18 81 99 0 99 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
15 Μαρτ. Illinois 3 12 54 69 0 69 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Ευθεία Εκλγ..
15 Μαρτ. Missouri 3 9 40 52 3 49 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Νικητής
15 Μαρτ. Nrthrn Mariana Islds 3 6 0 9 0 9 Συνλ. (κλστή) Νικητής N/A
15 Μαρτ. North Carolina 3 69 0 72 3 69 Εκλγς. (ημ-κλ.) Αναλογική Αναλογική
15 Μαρτ. Ohio 3 63 0 66 3 63 Εκλγς. (ημ-κλ.) Νικητής N/A
22 Μαρτ. American Samoa 3 6 0 9 9 0 Συνλ. (Ανκτή) Νικητής N/A
22 Μαρτ. Arizona 3 28 27 58 0 58 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
22 Μαρτ. Utah 3 37 0 40 0 40 Συνλ. (ημ-κλστ) Νικητής N/A
5 Απρ. Wisconsin 3 15 24 42 0 42 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Νικητής
19 Απρ. New York 3 11 81 95 0 95 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
26 Απρ. Connecticut 3 10 15 28 3 25 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
26 Απρ. Delaware 3 13 0 16 0 16 Εκλγς (κλστές) Νικητής N/A
26 Απρ. Maryland 3 11 24 38 0 38 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
26 Απρ. Pennsylvania 3 14 54 71 54 17 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
26 Απρ. Rhode Island 3 10 6 19 0 19 Εκλγς. (ημ-κλ.) Αναλογική Αναλογική
3 Μαΐου Indiana 3 27 27 57 0 57 Εκλγς (ανκτς) Νικητής Νικητής
10 Μαΐου Nebraska 3 24 9 36 3 33 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
10 Μαΐου West Virginia 3 22 9 34 0 34 Εκλγς. (ημ-κλ.) Ευθεία Εκλγ. Ευθεία Εκλγ.
17 Μαΐου Oregon 3 10 15 28 3 25 Εκλγς (κλστές) Αναλογική Αναλογική
24 Μαΐου Washington 3 11 30 44 0 44 Εκλγς (κλστές) Αναλογική Νικητής
7 Ιουν. California 3 10 159 172 0 172 Εκλγς (κλστές) Νικητής Νικητής
7 Ιουν. Montana 3 24 0 27 0 27 Εκλγς (κλστές) Νικητής N/A
7 Ιουν. New Jersey 3 48 0 51 0 51 Εκλγς. (ημ-κλ.) Νικητής N/A
7 Ιουν. New Mexico 3 12 9 24 0 24 Εκλγς (κλστές) Αναλογική Αναλογική
7 Ιουν. South Dakota 3 26 0 29 0 29 Εκλγς (κλστές) Νικητής N/A
Σύνολο 2.472
 Χρειάζονται 1.237

(μέχρι 13 Μαρτίου)




Τραμπ

460

 Κρουζ 370
 Ρούμπιο 163
 Κασίς 63

 Κάρσον 8

 Μπους 4
 Φιορίνα 1

 Χάκαμπι 1

 Πωλ 1


Απομένουν

1.401



Στις 13 Μαρτίου, ο Τραμπ έχει φτάσει στο 37% από όσους χρειάζεται σαν μίνιμουμ και χρειάζεται άλλους 777 αντιπροσώπους. Ο Κρουζ είναι 7% πίσω από τον Τραμπ.
Για να μην φτάσει στο χρίσμα ο Τραμπ πρέπει να χάσει την Καλιφόρνια, την Φλώριδα, την Νέα Υόρκη, την Πενσυλβανία και το Ιλλινόι, ή το Οχάιο. Ή, αν κερδίσει κάποιες από αυτές, πρέπει να χάσει πολλές από τις μικρότερες.
.

υγ… Το ‘χω ξαναπεί, αλλά, εκτός του ότι τα δύο κόμματα δεν είναι προσωποπαγή, και κρατάν επί αιώνες, κάτι το πολύ σημαντικό, και για την σταθερότητα και αποτελεσματικότητα του παραπάνω συστήματος αλλά και για το πως, ψυχολογικά, αισθάνεται ένας πολίτης για την αξιοπιστία του πολιτεύματος της χώρας του, είναι το ότι οι εκλογές γίνονται σε τακτές ημερομηνίες που δεν αλλάζουν ποτέ (μα ποτέ). Πρώτη ημέρα Τρίτη του Νοεμβρίου κάθε δύο χρόνια (κάθε τέσσερα Προεδρικές). Τελεία. Παύλα. Δεν τις κάνει ο κάθε μαλάκας όποτε νομίζει ότι θα πάρει τα περισσότερα, ή όποτε τον αναγκάζει ο άλλος μαλάκας που δεν μπορεί να περιμένει για την καρέκλα.





Αρκούν τα παραπάνω, ή θέλετε τώρα να σας εξηγήσω πως παίζεται το παιγνίδι του μπέησμπωλ;
Δεν έχω κουραστεί! 
Εσείς;








2 σχόλια:

  1. Αναλυτικοτατα και πολυ ενδιαφεροντα.Μας βοηθουν πολυ και στην παρακολουθηση του 'house of cards'!Ποσο δικιο εχεις με τη συκριση των ψηφοφορων.Εδω μας φταινε παντα οι αλλοι.Εμεις ειμαστε αθωες περιστερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ’ ευχαριστώ Crispy :-)

      Δυστυχώς έτσι είναι. Από γεννησιμιού στην Μεσόγειο διδάσκονται όλοι ότι η κυβέρνηση είναι ένα κάστρο και το πόπολο τα θύματα των πλουσίων. Και άντε στην πλατεία όλοι! (στην Αμερική το όνειρο δεν είναι να σκοτώσουμε τους πλούσιους αλλά να γίνουμε και εμείς οι ίδιοι πλούσιοι –και εκεί, αυτό είναι ακόμα δυνατόν)

      Είδα και τις τέσσερεις σαιζόν του House of Cards. Πρόσφατα τέλειωσα όλη την καινούργια. Αν και οι λειτουργείες και οι θέσεις των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου είναι απλοποιημένες κατά πολύ, ο όλος συμβολισμός που ενσωματώνεται στον Φρανκ Άντεργουντ δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Επίσης, έτσι για πλάκα, δεν ξέρω αν είναι γνωστό στην Ελλάδα ότι τα αρχικά του προέδρου (F.U.) είναι τα αρχικά, επίσης, που χρησιμοποιούνται φωνητικά για το «φακ γιού!» («εφ-γιού!»)

      Πάντως, η καλύτερη σειρά για τον Λευκό Οίκο, και κατά την γνώμη μου η καλύτερη τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών στην Τηλεόραση, ήταν η σειρά The West Wing (1999-2006). Εφτά σαιζόν, 150 επεισόδια, 142 ώρες. Τα έχω όλα στο κομπιούτερ μου και τα έχω δει όλα 3-4 φορές (πρέπει να τα δεις με την σειρά τους από αρχή ως τέλος, όχι σκόρπια!) Καλύτερα το είπε η κουμπάρα μας στην Νέα Υόρκη: «Τα τελευταία έξι χρόνια, ξεφεύγαμε μια ώρα την εβδομάδα για να ονειρευτούμε το πως έπρεπε να λειτουργεί η κυβέρνησή μας αντί την καθημερινή πραγματικότητα του Μπους»

      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.