Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Λύσεις










Οι άνθρωποι ακούνε αυτό που βλέπουν. Και βλέπουν αυτό που θέλουν να δουν. Πιστεύουν αυτό που νομίζουν ότι ακούνε, γιατί το "ειδαν".

Πρέπει να παραδεχτώ μία από τις ατέλειές μου: Αισθάνομαι θυμό και απόγνωση όταν άνθρωποι πιστεύουν κάτι που ...για μένα... είναι οφθαλμοφανώς αυταπόδεικτα λάθος. Και η πρώτη μου σκέψη όταν το λέω αυτό είναι ότι δεν έχει καμία αξία η αντιμετώπισή μου γιατί πέφτει στην κατηγορία της πρώτης μου φράσης του κειμένου αυτού.

Και συνειδητοποιώ πως τα αποδεικτικά μου στοιχεία δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από την πίστη των άλλων για την οποία αισθάνομαι θυμό και απόγνωση.

Υπάρχουν πάρα πολλοί που πιστεύουν ότι...

  • Τους δίδυμους πύργους τους έριξε η Αμερικανική κυβέρνηση,
  • Οι προσσεληνώσεις δεν έγιναν και είναι απάτη,
  • Μας ψεκάζουν από μυστικά αεροπλάνα,
  • Ο Ανδρέας ήταν εθνοσωτήρας,
  • Οι Ευρωπαίοι κάνουν οικονομικό πόλεμο στην Ελλάδα, και,
  • Ο Βαρουφάκης έχει προσόντα για υπουργός οικονομικών...


Πρέπει να υποθέσουμε (να προσευχηθούμε) ότι ο Τσίπρας έχει προσόντα να είναι πρωθυπουργός χώρας σε περίοδο θανάσιμης οικονομική και κοινωνικής κρίσης. Και αν είναι έτσι, να ρωτήσουμε τι στο διάολο έκανε τις τελευταίες 6 βδομάδες και γιατί αμόλησε τον Βαρουφάκη στο υαλοπωλείο. Πρέπει να υποθέσουμε ότι έχει κάποιο σχέδιο. Γιατί αν δεν έχει σχέδιο και το παίζει μέρα-με-τη-μέρα, τότε όλοι διαβατήρια και πιξ-λαξ έξω.

Τι σχέδιο μπορεί να έχει; Σε μία μάχη ποτέ δεν βγάζεις πρώτα-πρώτα τα καλύτερα και δυνατότερά σου ατού. Ξεκινάς προσπαθώντας να φθείρεις τον άλλον και να κρατήσεις πισινή για αργότερα. Κάμποσες φορές, σε μια παρτίδα σκάκι, επιλέγεις να θυσιάσεις την βασίλισσα για να εφαρμόσεις άλλη στρατηγική όταν ο άλλος επαναπαυθεί ότι σε εξασθένησε. Ίσως αυτός να ήταν ο ρόλος του Βαρουφάκη. Να πέσει πρώιμα ώστε να επαναπαυθεί ο αντίπαλος και να αλλάξει στρατηγική ο Τσίπρας χρησιμοποιώντας τον θάνατο του Αχιλλέα ώστε να μπορέσει να χτιστεί κρυφά ο Δούρειος Ίππος. Κι αν τον βάλουν μέσα στα τείχη οι Τρώες, κι αν δεν περιμένουν στις 3 το πρωί τους στρατιώτες να βγουν από μέσα. Κι' αν πάει τζίφος και μας καθαρίσουνε, τότε αντί για "Τροία" θα το βαφτίσουμε "Θερμοπύλες" να μας δοξάσουνε ούτως οι άλλως εκείνοι που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουνε και ότι τους πύργους τους έριξε ο Μπους.

Κάθε βδομάδα περιμένουμε την επόμενη βδομάδα γιατί ξαφνικά μας λένε ότι η επόμενη είναι σημαντικότερη από την προηγούμενη. Τώρα περιμένουμε την συνάντηση των πέντε μεγάλων, και την Δευτέρα την συνάντηση με την Μέρκελ. Μετά όλο και κάτι άλλο θα φανεί ως πιο σημαντικό για την επόμενη βδομάδα, μέχρι να ξεμείνουμε από βδομάδες; Εν τω μεταξύ η τρόικα (συγγνώμη, το τεχνικό κλιμάκιο των θεσμών) ήρθε στην Αθήνα, δεν αγόρασε τίποτα και μείναν όλα τα σουβενίρ στα ράφια.

Σταμάτα να κριτικάρεις θα μου πείτε και πες μια λύση αν έχεις!

Εγώ λύση να πω, αλλά είναι ανόφελο όσο υπάρχουν οι πολλοί που πιστεύουν ότι: 

  • Τους δίδυμους πύργους τους έριξε η Αμερικανική κυβέρνηση,
  • Οι προσσεληνώσεις δεν έγιναν και είναι απάτη,
  • Μας ψεκάζουν από μυστικά αεροπλάνα,
  • Ο Ανδρέας ήταν εθνοσωτήρας,
  • Οι Ευρωπαίοι κάνουν οικονομικό πόλεμο στην Ελλάδα, και,
  • Ο Βαρουφάκης έχει προσόντα για υπουργός οικονομικών.









2 σχόλια:

  1. Ο εθνολαικισμός δέν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Ελληνικής φυλής.Υπάρχει στήν ψυχολογία όλων των λαών, αρχής καταβολής κόσμου ( Γκούσταβ Λεμπόν : ψυχολογία τών όχλων).

    Εσύ και εγώ μπορεί να τον πολεμάμε, αλλά μάλλον η μάχη είναι άνιση -ώς συστατικό της θεμελιώδους ψυχολογίας τών μαζών- και εργαλείο για τήν χειραγώγησής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε... μα γι' αυτό και δεν έχουν καταπολεμηθεί επιτυχώς. Είναι ανάγκη/φύση της νοοτροπίας του όχλου. Άλλωστε τα τρία πρώτα που αναφέρω, από τις ΗΠΑ ξεκίνησαν... Όπως οι περισσότερες μοντέρνες cult...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.