Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Δισκόκοσμος




Όπως έγραψε και η Μαργαρίτα στο FB της,
"ο κόσμος σήμερα είναι πιο σιωπηλός".






Ένας μεγάλος νους που θα μείνει πάντα μαζί μας δια μέσου των πάνω από 70 βιβλία που έγραψε, άφησε το κορμί του να πεθάνει σήμερα, 12 Μαρτίου 2015.
Ο σερ Τέρρυ Πράτσετ, που ανάλυσε, σατίρισε, διαφώτισε και απομυθοποίησε τον κόσμο μας, εξιστορώντας τον αλληγορικά στο σύμπαν του Δισκόκοσμου είναι πλέον μέλος του διδακτικού προσωπικού του Αφανούς Πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα του Δισκόκοσμου, τις δίδυμες πόλεις Ανκ-Μόρπορκ.
Ο μεγάλος Ατούην, η χελώνα που νωχελικά κολυμπά στο σύμπαν, μεταφέροντας στην πλάτη της τέσσερεις τεράστιους ελέφαντες, στων οποίων τις πλάτες ακουμπά ήσυχος ο επίπεδος κόσμος, σε σχήμα, φυσικά, δίσκου, ανοιγόκλεισε με νόημα τα μάτια του καθώς ένοιωσε την ξαφνική αλλά όχι αναπάντεχη απουσία του δημιουργού του.
Η μικτή αποστολή καθηγητών από την επιστημονική και την θεολογική σχολή του Αφανούς Πανεπιστημίου, η οποία επί χρόνια προσπαθεί να κατεβάσει με καλάθι έναν παρατηρητή από την άκρη του δισκόκοσμου προς τα κάτω,  για να προσδιορίσουν το αρσενικό, ή θηλυκό γένος της χελώνας που λέγεται Ατούην, έπαυσε για ένα εικοσιτετράωρο τις αναζητήσεις της προς τιμήν του σερ Τέρρυ.

Ο κόσμος θα είναι ακόμα πιο επίπεδος, και πιο σιωπηλός.













"I have no use for people who have learned the limits of the possible."

"Real stupidity beats artificial intelligence every time."
—from Hogfather

"Stories of imagination tend to upset those without one."

"The presence of those seeking the truth is infinitely to be preferred to the presence of those who think they’ve found it."
– from Monstrous Regiment

"If you don’t turn your life into a story, you just become a part of someone else’s story."
– from The Amazing Maurice and His Educated Rodents

"The truth may be out there, but the lies are inside your head."

"Goodness is about what you do. Not who you pray to."
- from Snuff

"So much universe, and so little time."












4 σχόλια:

  1. Πολυαγαπημένος ο Τέρυ Πράτσετ κι αξιοθαύμαστος ως το τέλος. Έγραψε μυθιστόρημα πέρυσι με το Αλτσχάιμερ να καλπάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Μαργαρίτα τα έχει διαβάσει όλα. Κάθε Χριστούγεννα βλέπουμε (3 ώρες) το Hogfather. Φέτος το είδαμε με τον Κώστα Ιανουάριο :-)

      Πριν λίγα χρόνια είχε κάνει μία ομιλία όπου είπε μερικά λόγια και μετά, εξηγώντας ότι δεν θα μπορούσε να δώσει όλη την ομιλία, έφερε έναν φίλο του να διαβάσει την ομιλία συστήνωντάς τον ασ "my stunt double" (ο κασκαντέρ μου).

      Τι ωραία αν ο κόσμος διάβαζε καλά βιβλία πριν πάει να κάνει ότι κάνει κάθε μέρα...

      Διαγραφή
  2. Μεγάλος. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που χαρακτήριζε το Alzheimer ως "embuggerance"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη μιά λέξη-εφεύρεση του σερ Τέρρυ. Από την έκφραση δυσανασχαίτησης "Bugger!", ή "Bugger it!". Ρήμα που έρχεται από το "Buggery". Του έδωσε στόμφο ως "embuggerance".

      Σε λίγο θα διαβάσουμε με την μαργαρίτα και το τελευταίο του βιβλίο που έκδωσε τον Αύγουστο του 2014...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.