Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Δρόμοι




καρέ 313



Σαν επαναλαμβανόμενος εφιάλτης την νύχτα, εκείνα που δεν κατανοούμε, εκείνα που πιστεύουμε ότι άλλαξαν την ζωή μας, επιστρέφουν σαν σήριαλ στην τηλεόραση, χρόνια αφού τα δούμε για πρώτη φορά.

Πενήντα ένα χρόνια μετά την 22α Νοεμβρίου 1963, η σύντομη ταινία οχτώ χιλιοστών του Αβραάμ Ζαπρούντερ προβάλλει τις ασταμάτητες επαναλήψεις της στον νου του καθενός, ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου, ένα 75% των Αμερικανών δεν πιστεύουν ότι τα συμπεράσματα της  Επιτροπής Γουώρεν είχαν προσδιορίσει την αλήθεια.

Πενήντα ένα χρόνια αργότερα, τα στρατόπεδα των θεωριών έχουν σφίξει σαν τσιμέντο. Εκείνοι όμως που πιστεύουν ότι ο Λη Χάρβη Όσγουωλντ έδρασε μόνος του είναι λιγότεροι από 25% ανάμεσά μας. Οι αναπάντητες ερωτήσεις, οι οποίες, σχεδόν σίγουρα, ποτέ δεν πρόκειται να βρουν τελική και αδιαμφισβήτητη απάντηση, είναι απλές:

1. Έδρασε μόνος του ο Λη Χάρβη Όσγουωλντ;
Αν όχι, αν είχε συζητήσει τα σχέδιά του με έστω και έναν μόνο άλλο άνθρωπο, τότε, η δολοφονία του Τζων Φιτστζέραλντ Κέννεντυ ήταν αποτέλεσμα συνομωσίας.

2. Αν ήταν συνομωσία, υπήρχαν άλλοι σκοπευτές;
Αν ναι, μια επερώτηση θα ήταν αν ο Λη Χάρβη Όσγουωλντ έρριξε καν έστω και μία σφαίρα ο ίδιος, ή αν ήταν αυτό το οποίο ο ίδιος είπε ότι ήταν: εξιλαστήριο θύμα.

Υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις ότι η παγκόσμια Ιστορία θα είχε εξελιχθεί με πολύ διαφορετικά γεγονότα, σε πολύ διαφορετικούς δρόμους, αν είχε ζήσει ο Τζακ Κέννεντυ. Ίσως η χρησιμότητα του να μαθαίναμε την αλήθεια να μην είναι τόσο σημαντική όσο είναι σημαντικό το να κατανοήσουμε πόσο καταλυτική μπορεί να είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου στην Ιστορία του πλανήτη, όποιος και να ήταν πίσω από την δολοφονία.

Η δεκαετία των '60 είδε ριζικές κοινωνικές αλλαγές, όσες καμία άλλη δεκαετία δεν είχε δει ποτέ. Μια δεκαετία που επίσης είδε τέσσερεις δολοφονίες: του Τζων Κέννεντυ, του Μάλκολμ Χ, του
Δόκτορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μπόμπυ Κέννεντυ.

Δεν είναι αρκετό, ούτε μπορεί να φέρει κάποιο καλό, το να αναζητάμε ακόμα τους δολοφόνους. Ήδη ξέρουμε προς τα που θα μπορούσε να είχε προχωρήσει η Ιστορία αν δεν είχαν δολοφονηθεί, ο Τζακ, ο Μάλκολμ, ο Μάρτιν και ο Μπόμπυ. Και μπορούμε και σήμερα, και αύριο --είναι στο χέρι μας, να προχωρήσουμε εμείς στο δρόμο που θα είχαν συνεχίσει να χαράζουν εκείνοι. 


Αν το κάναμε αυτό, τότε ο θάνατός τους δεν θα έχει φέρει, στην μακρά πνοή, το αποτέλεσμα που ήθελαν οι δολοφόνοι, όποιοι και όσοι και να ήταν. Μέχρι σήμερα πάντως, οι δολοφόνοι μπορούν να πουν ότι έχουν κερδίσει, γιατί, το πνεύμα της δεκαετίας των '60 πέθανε με τους δολοφονημένους.









22 Νοεμβρίου 1963, 12:30 μμ, Ντήλη Πλάζα, Ντάλλας, Τέξας
21 Φεβρουαρίου 1695, 3:30 μμ, Αίθουσα Ωντουμπόν, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη
4 Απριλίου 1968, 6:01 μμ, Μοτέλ Λορέην, Μέμφις, Τεννεσσή
5 Ιουνίου 1968, 12:15 πμ, Ξενοδοχείο Αμπάσαντορ, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια


Δεν μπορούν να αναπαυθούν εν ειρήνη, μέχρι να φέρουμε εμείς την ειρήνη ανάμεσά μας.





Αν ένα Ελληνόπουλο που ήταν πέντε χρονών και μεγάλωνε σε ένα ημιυπόγειο ενός προαστίου της Αθήνας, θυμάται στα 56 του που ήταν, τι έκανε και από ποιόν το άκουσε, όταν έμαθε ότι δολοφονήθηκε ο Κέννεντυ, σίγουρα πρέπει να ήταν ένα γεγονός σημαντικό στην διεθνή Ιστορία, όχι μόνο την Αμερικανική.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.