Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Eρωτηματολόγιο






Να κι άλλη μία πολύ ..."ενδιαφέρουσα ψηφοφορία" στο Βήμα.








Οι ψηφοφορίες, οι σφυγμομετρήσεις, τα ερωτηματολόγια στα Ελληνικά μέσα (ενημέρωσης και) διασκέδασης, πάντα επιδεικνύουν με την φρασεολογία των ερωτήσεων την πλήρη ανικανότητα να κατανοηθεί και να διαμορφωθεί οποιαδήποτε ερώτηση με ευθές και καθαρό νόημα (άρα με εγκυρότητα στην απάντηση). Βέβαια, θα μου πείτε, γιατί να χάνει τον χρόνο του κανείς να κατανοεί και να διαμορφώνει ερωτήσεις σε μία χώρα όπου όλοι ξέρουν τις απαντήσεις.

Ποιο σύνθημα σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;
Εδώ γίνεται άμεση συσχέτιση των πολιτικών κομμάτων. "Σταθερά βήματα μπροστά" κολλάει στην ΝΔ και "Ψηφίζουμε για την ζωή μας" κολλάει στον ΣΥΡΙΖΑ.  "Κανένα από τα δύο" κολλάει σε όλους τους άλλους και "Δεν Ξέρω / Δεν απαντώ" κολλάει σε εκείνους που δεν ταυτίζονται ούτε καν με όλους τους άλλους...

Δηλαδή, σε πρώτη ανάγνωση, το ερωτηματολόγιο μεταφράζεται ως εξής:

Ποιο κόμμα θα ψηφίσετε;
1. ΝΔ
2. ΣΥΡΙΖΑ
3. Άλλο
4. Δε μας χαίζεις;!

Όχι τόσο γρήγορα...
Σε βαθύτερο επίπεδο βλέπουμε ότι:
1. "Σταθερά βήματα μπροστά" αντιπροσωπεύει μια λογική, πραγματική αντιμετώπιση. Ποιός πολίτης και ψηφοφόρος, από τους Μαρξιστές-Λενινιστές μέχρι την ΧΑ δεν θα έλεγε ότι θέλει να προχωράει μπροστά, με σταθερά βήματα;
2. "Ψηφίζουμε για την ζωή μας" αντιπροσωπεύει μια αντιμετώπιση ρομαντική, ονειρική, ποιητική. Ποιός πολίτης και ψηφοφόρος, από τους Μαρξιστές-Λενινιστές μέχρι την ΧΑ δεν θα έλεγε ότι οι εκλογές είναι η ύψιστη ευκαιρία να θεμελιώσουμε το μέλλον μας και την ζωή μας;
3. "Κανένα από τα δύο" είναι η απάντηση της θετικής αντίδρασης: "Δεν έχεις καταλάβει. Κάτσε να σου εξηγήσω εγώ που κάνεις λάθος".
4. "Δεν Ξέρω / Δεν απαντώ" είναι η απάντηση της αδιαφορίας η οποία αφαιρεί εαυτόν από το σύνολο εις όφελος των άλλων που δεν αδιαφορούν.

Άρα, σε δεύτερη ανάγνωση, το ερωτηματολόγιο μεταφράζεται ως εξής:

Πως αποφασίζετε τι θα ψηφίσετε;
1. Με το μυαλό μου
2. Με την καρδιά μου
3. Με τα γεννητικά μου όργανα
4. Με τα γεννητικά σου όργανα

Τα ποσοστά των απαντήσεων δίνουν τα γνωστά ποσοστά του δικομματισμού όπως είχαν προ κρίσεως, δηλαδή όπως έχουν στο μεδούλι του εκλογικού σώματος πέρα από κατά καιρούς συναισθηματικές αντιδράσεις:
1. 43% στο πρώτο κόμμα
2. 33% στο δεύτερο κόμμα
3. 20% στα υπόλοιπα
4. 4% λευκά
Τα ποσοστά πέφτουν σχεδόν ακριβώς!

Όμως, το ερωτηματολόγιο δεν είναι δυνατόν να καταλογισθεί σαν σφυγμομέτρηση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή προς κόμματα γενικότερα. Όσο και ο αναγνώστης να αποδίδει τα συνθήματα σε συγκεκριμένα κόμματα λόγω συγκυρίας, δεν είναι απαραίτητο ο αναγνώστης να ανήκει στην ΝΔ για να πει ότι θέλει σταθερά βήματα μπροστά, ούτε να ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ για να πιστεύει ότι ψηφίζει για την μελλοντική ζωή του. Δεν μπορεί άραγε κάποιος να πει ότι ψηφίζει σταθερά βήματα μπροστά και η ψήφος του είναι ψήφος για την ζωή και το μέλλον; Είναι μήλα και πορτοκάλια, λογική και ρομαντισμός. Για να απαντήσει κανείς το νούμερο 3, πρέπει αυτόματα να πει ότι δεν επιλέγει ούτε σταθερά βήματα ούτε συμμετοχή στο μέλλον: να απορρίψει και την λογική και τον ρομαντισμό --αυτό θα το κάνει κανείς μόνο αν δει τις πρώτες δύο ερωτήσεις σαν κομματικές, όταν δεν διαβάζει το γράμμα αλλά προτρέχει.

Τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί να έχει απήχηση στην λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ στον ρομαντισμό, και στην Ελληνική κοινωνία υπάρχουν κάποια 40%-45% που αποζητούν την λογική και κάποια 30%-35% που καταφεύγουν στον ρομαντισμό, ενώ κάπου 20%-25% αντιδρούν. Αυτά τα ποσοστά δεν είναι προνόμιο της Ελληνικής μόνο κοινωνίας. Είναι αντιπροσωπευτικά σχεδόν παντού... και γνωστά, χωρίς την ανάγκη ερωτηματολογίου.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.