Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Μεγέθη










Η προοπτική πάντα παίζει παιγνίδια με την αξιολόγηση των μεγεθών. Ο ανθρώπινος νους είναι ο πιο εκπληκτικός βιολογικός μηχανισμός, από όσους γνωρίζουμε, που έχει χτίσει η εξέλιξη του σύμπαντος, αλλά, η ικανότητά του να αξιολογήσει και να εξηγήσει το περιβάλλον, γεγονότα και πράξεις κυμαίνεται σε επίπεδα λυπηρά. Αξιολογούμε με μέτρο την σταθερότητα και με κέντρο τον εαυτό μας. Πιστεύουμε πως η λογική είναι ο κανόνας.

Πόσες πυρηνικές εκρήξεις έχουμε πυροδοτήσει στην βιόσφαιρα της Γης μας, ξέρετε; Οι περισσότεροι αμέσως θα πουν "Χιροσίμα-Ναγκασάκι". Αρκετοί θα προσθέσουν το τεστ που έγινε στο Νέο Μεξικό πριν πέσουν οι βόμβες στην Ιαπωνία. Σύνολο, τρεις. Και κάμποσοι θα σκεφτούν να προσθέσουν πως τις επόμενες δεκαετίες οι πυρηνικές υπερδυνάμεις έκαναν πυρηνικά τεστ αλλά δεν γνώρισα κανέναν που να ήξερε τον αριθμό.

Δύο χιλιάδες πενήντα τρείς (2.053).

Τόσες πυρηνικές εκρήξεις πυροδοτήσαμε στην βιόσφαιρα της Γης μας, στον αέρα, την στεριά, την θάλασσα και κάτω από το έδαφος.

Εδώ μπορείτε να δείτε, σε πέντε λεπτά, όλες τις εκρήξεις που προκάλεσε ο άνθρωπος:





Όλες οι πυρηνικές εκρήξεις δεν είναι ίδιες. Η δύναμίς τους μετριέται σε ισάξια δύναμη εκρήξεως δυναμίτη (ΤΝΤ).
Η βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ αντίστοιχη με 13 έως 18 χιλιάδες τόνους δυναμίτη (13-18 kt TNT).
Η ισχυρότερη πυρηνική έκρηξη που έγινε μέχρι σήμερα, η βόμβα "Τσάρος" της ΕΣΣΔ, 30 Οκτωβρίου 1961, είχε ισχύ αντίστοιχη με 50 έως 58 χιλιάδες, χιλιάδες τόνους δυναμίτη (50-58 Mt TNT), δηλαδή 1.350 έως 1.570 φορές ισχυρότερη από την βόμβα της Χιροσίμα (η ισχυρότερη Αμερικανική βόμβα σε τεστ ήταν περίπου 20 Mt [οι πρώτες δύο φωτογραφίες]).

Εδώ, μία φωτογραφία της έκρηξης της βόμβας "Τσάρος". Η φωτογραφία είναι παρμένη από απόσταση 160 χιλιόμετρα μακριά από την έκρηξη (αν το "μανιτάρι" είναι στην Αθήνα, η φωτογραφία πάρθηκε από την γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου, ή από την Πάρο, ή, αν η έκρηξη είναι στην Θεσσαλονίκη, η φωτογραφία πάρθηκε από τα Μετέωρα ή την Ξάνθη) και το "μανιτάρι" φτάνει σε ύψος 56 χιλιάδων μέτρων (τα επιβατικά αεροπλάνα πετάνε σε ύψος ένδεκα χιλιάδων μέτρων, εν-πέμπτο από την κορυφή αυτού του "μανιταριού"). Για σύγκριση, ο σεισμός που προκάλεσε το τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό το 2004 ήταν ισάξιος με 26,3 Mt TNT επιφανειακή ενέργεια. Η βόμβα "Τσάρος" απελευθέρωσε διπλάσια επιφανειακή ενέργεια από τον σεισμό που προκάλεσε το τσουνάμι.






Σε σύνολο έχουν γίνει  πυρηνικές εκρήξεις συνολικής ισχύος 510.300 kt TNT. Ενώ δηλαδή έχουν γίνει 2.053 εκρήξεις, η συνολική ισχύς τους είναι αντίστοιχη σε 34.000 βόμβες Χιροσίμα.

Αυτό έκανε ο άνθρωπος από το 1945 έως το 1996 όταν σταμάτησαν τα πυρηνικά τεστ. Λέτε τα τεστ να σταμάτησαν από φρόνηση ή επειδή τέλειωναν τα λεφτά;

Φυσικά, κάθε πυρηνική έκρηξη απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Που λέτε να πήγε όλη αυτή η ραδιενέργεια; Στο ίδιο μέρος που πήγε και ο μόλυβδος από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης μέχρι την εισαγωγή στην αγορά της αμόλυβδης βενζίνης. Στο ίδιο μέρος που πάει όλο το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνει ο πολιτισμός μας κάθε λεπτό της ημέρας: στην βιόσφαιρα της Γης μας.

Σε αυτά, προσθέστε την επίδραση στην μακρά πνοή των τοξικών αποβλήτων που φυλάσσουμε όπου μπορούμε, όπως μπορούμε, χωρίς να ξέρουμε πως θα επηρεάσουν τα απόβλητα αυτά την βιόσφαιρα τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες. Το μόνο που ξέρουμε είναι οι διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων και των πληρωμένων από κυβερνήσεις και βιομηχανίες επιστημόνων πως όλα είναι ασφαλή.

Μέσα σε λιγότερο από αιώνα (ανοιγόκλειμα ματιού σε γεωλογική κλίμακα χρόνου), ο άνθρωπος, δια μέσου της τεχνολογίας του και του πολιτισμού του, αυτοκτονεί δραστικά και συστηματικά. Δεν υπάρχουν φρένα.

Μόνο στις ΗΠΑ (όχι σε όλον τον κόσμο αλλά μόνο στην Αμερική) ξοδεύτηκαν κάπου πεντέμισι τρισεκατομμύρια δολάρια για πυρηνικές δοκιμές. Το παγκόσμιο σύνολο μπορεί να είναι υψηλότερο από 15-20 τρισεκατομμύρια δολάρια (μόνο για πυρηνικές εκρήξεις). Με διόρθωση για πληθωρισμό ανά τις δεκαετίες, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε χονδρικά και πρόχειρα ότι κάπου 50 τρισεκατομμύρια σημερινά Ευρώ τινάχτηκαν στον αέρα σε πυρηνικά πυροτεχνήματα του ανθρώπινου είδους (αυτό, χωρίς να υπολογίσουμε τα πολλαπλάσια τρισεκατομμύρια που ξοδεύονται γενικότερα για στρατούς και εξοπλισμούς).

Ας μιλήσουμε τώρα για εθνικό χρέος, δανεισμό, μισθούς δασκάλων, κόστος παιδείας, κόστος περίθαλψης... πόσο θα κόστιζε να μην πεινάει κανείς πουθενά και να μην υπάρχουν άστεγοι ή άρρωστοι... μπα. Άσε. Καλύτερα να μην πάμε εκεί.

Πιστεύετε στα σοβαρά πως αν κοιτάξουμε το ανθρώπινο είδος από μια τρίτη, αντικειμενική σκοπιά στο σύμπαν, είμαστε τίποτα περισσότερο από ένα θλιβερό και γελοίο λάθος της φύσης; Η φύση όμως δεν ξεγελιέται, και η εξέλιξη βάζει πάντοτε τα πράγματα στην θέση τους.

























Πυρηνικές δυνάμεις:

ΗΠΑ (πυρηνική δύναμη από το 1945): 2 σε πολεμική χρήση,
1.032 τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: 7.700, ενεργές: 2.150
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Yπέγραψε

ΕΣΣΔ (
τώρα Ρωσία) (πυρηνική δύναμη από το 1949) :
980 τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: 8.500, ενεργές: 1.800
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Επικύρωσε

Ηνωμένο Βασίλειο (πυρηνική δύναμη από το 1952):
88 τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: 225, ενεργές: 160
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Επικύρωσε

Γαλλία (πυρηνική δύναμη από το 1960):
217 τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: 300, ενεργές: 290
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Επικύρωσε

Κίνα (πυρηνική δύναμη από το 1964):
47 τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: 250, ενεργές: (;)
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Yπέγραψε

Ινδία (πυρηνική δύναμη από το 1974):
3 τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: 90-110, ενεργές: (;)
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Δεν υπέγραψε

Πακιστάν (πυρηνική δύναμη από το 1998):
2 τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: 100-120, ενεργές: (;)
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Δεν υπέγραψε

Βόρειος Κορέα (πυρηνική δύναμη από το 2006):
3 τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: <10, ενεργές: (;)
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Δεν υπέγραψε

Ισραήλ (πυρηνική δύναμη πιθανώς από το 1979):
1(;) τεστ, σύνολο πυρηνικών κεφαλών: 60-400, ενεργές: (;)
CTBT (Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών): Δεν υπέγραψε

Ιράν: προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα




Χώρες με Βιολογικά όπλα:
Αίγυπτος
Βόρειος Κορέα
ΗΠΑ
Ινδία
Ιράκ (έως 2000)
Ιράν
Ισραήλ
Κίνα
Κούβα
Λιβύη
Πακιστάν
Ρωσία
Συρία
Ταϊουάν


Χώρες με Χημικά όπλα:

Αίγυπτος
Αλβανία
Βόρειος Κορέα
ΗΠΑ
Ινδία
Ιράκ (προ 1990)
Ιράν
Ισραήλ
Κίνα
Κούβα
Λιβύη
Νότιος Κορέα
Πακιστάν
Ρωσία
Σουδάν
Συρία
Ταϊουάν










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.