Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Αντίο












Αντίο, Ίντερνετ, αντίο...

Σύμφωνα με την Washington Post, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι υπάρχουν σχέδια να εγκαταλείψουν τον ομοσπονδιακό έλεγχο της διαχείρισης του ίντερνετ. Η κίνηση αυτή ίσως να ικανοποιήσει όσους είναι αγανακτησμένοι με την επικυριαρχία που έχουν οι ΗΠΑ στο δίκτυο ανθρώπινης επικοινωνίας, αλλά θα σημάνει κουδούνια κινδύνου για τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και για εκείνους που βασίζονται στην ομαλή λειτουργία των συστημάτων.

Χονδρικά, αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία του ίντερνετ, οι σέρβερς, ράουτερς, η ποιότητα του ιστού, θα αρχίσει να ελέγχεται όχι από έναν ικανό σεφ αλλά πολλούς μαγείρους.

Οποιοσδήποτε με επαγγελματική εμπειρία του ίντερνετ στις ΗΠΑ και έξω από τις ΗΠΑ αμέσως βλέπει την θεμελιώδη διαφορά σε άλλες χώρες, εκτός ΗΠΑ. Η γνώση, εκπαίδευση, νοοτροπία και αντίληψη στον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά την τεχνολογία που αναπτύχθηκε από και για την κοινωνία της Αμερικής είναι σε επίπεδα αρτηριοσκληρωτικά και λαβυρινθώδη. Η τεχνολογική ποιότητα είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Πράγματα που ο καθημερινός χρήστης δεν αναγνωρίζει, αφ' ενός γιατί δεν έχει την εμπειρία της διαφοράς, και αφ' εταίρου γιατί δεν έχει την γνώση και εκπαίδευση.

Δεν μιλάω για την ποιότητα ιστοσελίδων όπου οι Ελληνικές, εμπορικές και κυβερνητικές ιστοσελίδες είναι απαραίτητες γιατί χρειάζεται λίγο γέλιο στην ζωή. Δεν μιλάω για την ποιότητα ή την αλήθεια σε κοινωνίες όπου αν έχεις όνειρο να γίνεις συγγραφέας ή διανοούμενος φτιάχνεις μια "ανεξάρτητη από εσένα" ιστοσελίδα και γίνεσαι ότι ονειρεύεσαι (αλλά, πάντα, μόνο μέσα στο μυαλό σου)... Μιλάω για το ότι αν και όταν η λειτουργία της υποδομής του ίντερνετ αποκεντρωθεί και κομμάτια της αρχίζουν να εξαρτώνται από μερικές-μερικές χώρες, τότε, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Αντίο ίντερνετ. Χελόου σκοτάδι.

Σημειώστε τα λόγια μου. Αυτήν την ανάρτηση: http://dimitristhinks.blogspot.com/2012/02/blog-post.html την είχα γράψει δέκα έξι μήνες πριν τις αποκαλύψεις του Έτουαρντ Σνόουντεν.

Τι χάνουμε όταν παραδόσει σε όλους τα ινία η Αμερικανική κυβέρνηση; Κατ' αρχάς Ελευθερία του Λόγου. Είναι απλό. Στις ΗΠΑ υπάρχει πλήρης ελευθερία του λόγου εγγυημένη από το σύνταγμα και το Ανώτατο Δικαστήριο. Εσείς δεν έχετε Ελευθερία του Λόγου στις περισσότερες από τις άλλες χώρες. Όχι πραγματική και διαφυλαγμένη με ασφάλεια.

Φερ' ειπείν, κάποτε τα μπλογκ σας είχαν διεύθυνση που τελείωνε σε "blogspot.com". Τώρα το μπλογκ σας τελειώνει σε "blogspot.gr", ή έτσι νομίζετε. Το μπλόγκ σας έχει διαφορετική διεύθυνση ανάλογα με το από που το διαβάζει κάποιος. Τα μπλογκ σας για μένα τελιώνουν σε ".it", και αν τα διαβάσει κανείς από την Αμερική τελειώνουν ακόμα σε ".com" ενώ το δικό μου όταν το βλέπω τελειώνει πότε σε ".nl", ή ".sk", ή ξερωγώ, ανάλογα με το σε ποιά χώρα γίνεται το ράουτινγκ του δορυφόρου μου.

Έχει ήδη αρχίσει, και το άρχισε το Google. Σας δίνει διαφορετική διεύθυνση ανάλογα με το ποια χώρα σας διαβάζει. Τι σημαίνει αυτό; Αν ήταν πάντα ".com" για όποιον να το διάβαζε θα συμπεριλαμβανόσασταν στην Ελευθερία του Λόγου της χώρας που σας δημοσίευσε: των ΗΠΑ. Τώρα όμως, κανένα χρόνο και, μπαίνετε κάτω από την νομοθεσία όχι της χώρας που σας δημοσιεύει αλλά της κάθε χώρας που σας διαβάζει με τους σέρβερ-καθρέπτες της Google...

Ενδιαφέρον, ε;

Και αυτό, δεν ήταν τίιιιιιποταααα. Ας περιμένουμε τώρα η κάθε χώρα να έχει δικά της αρχεία διευθύνσεων, δικά τους σέρβερς, ράουτερς και ιστό, και αρχίζουνε να πέφτουν οι ντομάτες από τους πάγκους της λαϊκής αγοράς.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.