Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Κριμαία











Από το ποίημα Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας (1854), του Άλφρεντ, Λόρδου Τέννυσον:

Half a league, half a league,
  Half a league onward,
All in the valley of Death,
  Rode the six hundred.
'Forward, the Light Brigade!
Charge for the guns' he said:
Into the valley of Death
  Rode the six hundred.


Εκατόν οκτώ χρόνια αργότερα, στον Λευκό Οίκο, ο Μπόμπυ Κέννεντυ μπήκε σε ένα αυτοκίνητο για να μεταφέρει μήνυμα του αδελφού του, Τζακ, στον Σοβιετικό Πρεσβευτή. Οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν να αποσύρουν τους πεπαλαιωμένους πυραύλους τους από την Τουρκία, σε έξι μήνες, αν ο Νικήτα Κρουτσώφ απέσυρε τους βαλλιστικούς του πυραύλους από την Κούβα, αμέσως. Έπρεπε με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η σύρραξη της οποίας το επόμενο σκαλοπάτι θα ήταν η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Δυτικό Βερολίνο.


Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι Τζακ Κέννεντυ και ο Πούτιν δεν είναι Κρουτσώφ. Το σημερινό "Βερολίνο" είναι η Κριμαία.


Καθώς η τελευταία μάχη του ψυχρού πολέμου παίζεται στην Ουκρανία, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο κόσμος δεν έχει αρχίσει ακόμα να καταλαβαίνει ότι οι τελευταίες τρεις μέρες έχουν δει κλιμάκωση η οποία είναι όσο επικίνδυνη, αν όχι πιο επικίνδυνη, από εκείνες τις 13 ημέρες του Οκτωβρίου του 1962.


Στην Κριμαία, εκατόν εξήντα χρόνια πριν από τώρα, η Ελαφρά Ταξιαρχία έκανε την επέλασή της προς τον θάνατο λόγω ενός λανθασμένου και κακοαναγνωσμενου μυνύματος μεταξύ αξιωματικών στο πεδίο της μάχης.


Ο κόσμος αυτή την στιγμή, σήμερα, βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την καταστροφή, κατευθυνόμενος από τις αποφάσεις ενός πρώην αξιωματικού της Σοβιετικής KGB.


'Forward, the Light Brigade!'
Was there a man dismay'd?
Not tho' the soldiers knew
  Some one had blunder'd:
Theirs not to make reply,
Theirs not to reason why,
Theirs but to do and die:
Into the valley of Death
  Rode the six hundred.










(Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας είχε γίνει κατά την διάρκεια του πόλεμου της Κριμαίας, το 1854)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.