Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Φιλαράκια






Διακόπτεται η πρόσφατα δημοσιευμένη ανάρτηση περί παιδέματος λόγω εκτάκτου δελτίου ειδήσεων που αφορά τα φιλαράκια μας του Ισπανούς.


Είχα γράψει πρόσφατα πως, ότι με ενδιέφερε ποτέ να μάθω για την Ισπανία το είχα μάθει διαβάζοντας το επεισόδιο "Ο Αστερίξ στην Ισπανία". Ακόμα πιο πρόσφατα όμως έμαθα κάτι καινούργιο. Για την Ισπανία.

Η Ισπανία, κατά το BBC, μοιράζεται με την Ελλάδα την τιμητική διάκριση της χώρας με την περισσότερη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεγονός το οποίο ρίχνει καινούργιο φως στην άμεση ταύτιση και μόνιμη αλληλεγγύη των Ελλήνων θυμάτων με τα αδελφά
θύματα της Ισπανίας.




Η Ρουμανία, η Κύπρος και η Κροατία μοιράζονται την δεύτερη θέση με 50-59%.
Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι στην πρώτη θέση με 60-69%.
Η Βουλγαρία απολαμβάνει μαζί με την Ιρλανδία ένα υγιέστερο 20-29%, μια σκάλα καλύτερο από το 30-39% της Πορτογαλίας.

Αναρωτιέται κανείς τι σημαίνει όταν πάνω από το 60% των ερωτηθέντων πολιτών μιας χώρας απαντά ότι του έχει ζητηθεί να προσφέρει δωροδοκία ή/και ότι έχει άμεση πείρα διαφθοράς.

Όπως όλοι ξέρουμε, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι αθώα θύματα μιας κρίσης ενορχηστρωμένης από τους κακούς Γερμανούς, τους κακούς τραπεζίτες και τους κακούς ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κακό στους πολίτες των αγνών αυτών κρατών και να κλέψουν την περιουσία των σκληρά εργαζομένων και τίμιων πολιτών.

Όμως, όταν η διαφθορά μιας χώρας φτάνει να επηρεάζει δυσμενώς το 60-69% του πληθυσμού, αναρωτιέται κανείς πως βγαίνουνε τα νούμερα: Αν στην Ελλάδα το 30% περίπου των εργαζομένων είναι δημόσιοι υπάλληλοι και το 60-69% των πολιτών αγγίζεται από την διαφθορά, αυτό σημαίνει, με απλή αριθμητική πως, ή το 100% των Δημοσίων υπαλλήλων είναι διεφθαρμένοι, ή ότι η διαφθορά ισοζυγίζεται μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία περίπτωση για να συμπληρωθεί το ποσοστό 60-69% πρέπει οι διεφθαρμένοι να αλληλοδωροδοκούνται, και οι αδιάφθοροι να αισθάνονται μοναχικοί και παραγκωνισμένοι.

Δηλαδή, τουλάχιστον κάποιο 20% από εκείνους που παραπονέθηκαν για διαφθορά, στην Ελλάδα και την Ισπανία, είναι διεφθαρμένοι οι ίδιοι.


Φυσικά οι χώρες με το λιγότερο ποσοστό παραπονούμενων για διαφθορά, στο 0-9%, είναι η κακή Γερμανία και ο τζουτζές της η Γαλλία (και η Δανία και η Ολλανδία). Η Βρετανία της οποίας ο κρατικός φορέας δημοσίευσε την μελέτη παραδέχεται ένα 10-19%, χέρι-χέρι με την Σουηδία.

Όσον αφορά πάντως την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως είχα γράψει και παλαιότερα, σε τούτη εδώ την κακιά σκουριά μάρμαρο δεν πιάνει. Αλλά ουδείς λόγος ανησυχίας: την επομένη των εκλογών, μόλις βγει ο τσίπρας, η Ελλάδα θα ξεπεράσει και την Γερμανία και την Γαλλία με μείον δέκα τοις εκατό (δεν είμαι σίγουρος, μαθηματικά, πως μπορεί να φτάσει κανείς σε αρνητικό ποσοστό τοις εκατό, αλλά ο τσίπρας επαγγέλλεται την πίστη στο αδύνατο, άρα υπάρχουν ελπίδες να αναδιαρθρώσει και τις συνιστώσες των μαθηματικών).

Το επόμενο πρωί αφού έγραψα την παραπάνω ανάρτηση είδα πως η Καθημερινή με είχε προλάβει και ειχε ήδη δημοσιεύσει την ιστορία εδώ, με τον τίτλο «Πρωταθλήτρια» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαφθορά η Ελλάδα. Ο τόνος από το "Ε" της Ένωσης λείπει στην Καθημερινή. Εγώ έκανα κόπυ-πέηστ οπότε δεν φταίω σε τίποτα.

Περιέργως, σε πρώτη και γρήγορη ανάγνωση του πίνακά της, η Καθημερινή δίνει το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα ως 99% --αντί για το 69% που ανέφερε η έρευνα. Αυτό πρόκειται, σκέφτηκα αρχικά, ή για δακτυλογραφικό λάθος, μια και το νούμερο "9" βρίσκεται ακριβώς πάνω από το νούμερο "6" στο πληκτρολόγιο έξω δεξιά, ή, ίσως, η καθημερινή ξέρει κάτι που οι ερευνητές δεν ξέρανε. Ή, πρόκειται απλώς για διαφθορά αριθμών, ή κάτι τέτοιο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η Καθημερινή αναφέρει την ίδια έρευνα που δημοσίευσε και το BBC, παραθέτει όμως έναν πίνακα που ντουμπλάρει για δύο. Σε πλησιέστερη ανάλυση βλέπουμε ότι το 99% αναφέρεται στο πόσοι πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και ποιό κάτω στην κολώνα του 99% βλέπουμε το 63% (BBC: 60-69%) που λέει ότι έχει έρθει αντιμέτωπό με την διαφθορά. Εντάξει, κακολόγησα άδικα τον/την δακτυλογράφο της Καθημερινής. Δεν κάνανε λάθος: απλά τα είπανε μπερδεμένα όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, και δεν ήταν άμεσα εμφανείς οι λεπτομέρειες της πληροφορίας. Κλασσικό.

Ο τομέας με τα περισσότερα ποσοστά κατά την Καθημερινή, είναι ο τομέας της Υγείας, τομέα τον οποίον χρόνια τώρα η Αποθήκη Σκέψης κατατάσσει στην λαμπρή σφαίρα των κυρίων κυρίων καθηγητών, υφηγητών και άλλων λοφιοφόρων μεγίστων Ελλήνων λειτουργών ενός απηρχαιωμένου όρκου ο οποίος την σήμερον πεφωτισμένη ημέρα αποδίδεται κατά το δοκούν.

Πάντως η Καθημερινή παρέλειψε να υπογραμμίσει και να τονίσει ότι την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα εκείνων που έχουν έρθει αντιμέτωποι με την διαφθορά την μοιραζόμαστε με την Ισπανία... Μην τα θέλουμε πάντα όλα δικά μας, ε;
 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.