Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ευθήνες












Παρουσιάζεται ένα πρόβλημα το οποίο ίσως να ήταν εν καιρώ αναπόφευκτο. Πως θα αναγνωριστούν και πως θα στηριχτούν τα δικαιώματα, στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας, των 440.000 περίπου Ελλήνων ψηφοφόρων οι οποίοι επέλεξαν να αντιπροσωπεύονται από βουλευτές συλληφθέντες κατά την διάρκεια της θητείας τους ως ύποπτοι ενός ή περισσοτέρων εγκλημάτων;

Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής εγκληματίες.

Εγκληματίες ή πρόθυμοι να διαπράξουν έγκλημα είναι ελάχιστοι από τους 440.000. Συνειδητοποιημένοι και πρόθυμα δεδηλωμένοι φασίστες ή ναζιστές είναι πολύ λίγοι --δεν είναι όμως έγκλημα, ή παράνομο, να είναι κανείς φασίστας ή ναζί. Είναι; Άλλωστε και στα Καλάβρυτα όπου οι Ναζί εκτέλεσαν 700 ανθρώπους, 635 ψήφισαν Χρυσή Αυγή.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι, κατά πάσαν πιθανότητα και κατά κοινή λογική, ένα συνονθύλευμα που αποτελείται από:
- Ρατσιστές (συνειδητοποιημένους ή και όχι),
- Εθνικιστές,
- Άνθρωποι που λειτουργούν με κινητήρια δύναμη το μίσος,
- Φουσκωτά κομμάτια κρέας,
- Αλαζόνες,
- Παραπλανημένοι,
- Απλοϊκοί,
- Αμόρφωτοι,
- Απελπισμένοι,
- Ηλικιωμένοι,
- Κομπλεξικοί,
- Ηλίθιοι,


Καμία από τις παραπάνω ομάδες δεν είναι παράνομη και όλες αποτελούν μέρη μιας δημοκρατικής κοινωνίας σε οποιαδήποτε χώρα. Οι Παραπλανημένοι, ίσως και οι απλοϊκοί που λένε "καλύτερα αυτούς παρά το σύριζα" (το έχω ακούσει να το λένε άνθρωποι αυτό) είναι σεβαστό ποσοστό των ψηφοφόρων της ΧΑ.

Οι παραπάνω ψηφοφόροι, κινούμενοι πάνω στην οδό που χάραξε η Ελληνική κοινωνία στην εξέλιξή της, ψήφισαν, δημοκρατικότατα, να βάλουν στην Ελληνική Βουλή μια ομάδα ουρακοτάγκων, μια αγέλη λύκων, οι οποίοι πρεσβεύουν την κατάλυση της δημοκρατίας που τους επέτρεψε να υπάρχουν.

Αυτό όμως δεν είναι παράνομο. Τουναντίον, είναι δικαίωμα των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να αυτοαποκαλείται κανείς νομοταγής δημοκράτης και να μην το παραδεχτεί αυτό. Άλλωστε, η ανοχή της Δημοκρατίας όσον αφορά κόμματα, οργανώσεις και συμμορίες που επιδιώκουν να την καταλύσουν είναι ίσως η μοναδική πάνω από όλα αρετή μιας Δημοκρατίας (ακόμα κι όταν οι οργανώσεις και συμμορίες νομοθετούν την εικαζόμενη συναίνεση των υπολοίπων σε οποιοδήποτε θέμα).

Τώρα λοιπόν, που η νόμιμη αντιπροσώπευση 440.000 Ελλήνων ψηφοφόρων θα πάψει μάλλον να υφίσταται με το σχήμα το οποίο την εψήφισαν, πως θα μεριμνήσουν, θετικά, οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες για την διατήρηση των αναπόσπαστων δικαιωμάτων εκείνων εκ των συμπολιτών τους που τυγχάνουν Ρατσιστές, Εθνικιστές, Άνθρωποι που λειτουργούν με κινητήρια δύναμη το μίσος, Φουσκωτά κομμάτια κρέας, Αλαζόνες, Παραπλανημένοι, Απλοϊκοί, Αμόρφωτοι, Απελπισμένοι, Ηλικιωμένοι, Κομπλεξικοί, και Ηλίθιοι;

Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η απάντηση είναι ότι οι ψηφοφόροι αυτοί θα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες εκλογές για να ξαναμιλήσουν.

Ποιά άραγε θα είναι η αντίδραση του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων της ΧΑ; Κάτι μεταξύ αυξημένης εγκληματικότητας στους δρόμους και εμφυλίου πολέμου, ή θα κάτσουν ήσυχα να περιμένουν τις επόμενες εκλογές;

Και εφ' όσον η Χρυσή Αυγή δεν είναι οι συγκεκριμένοι οργανωτές της και οι βουλευτές της αλλά αποτελεί ένα καρκίνωμα της Ελληνικής κοινωνίας, συνεπάγεται ότι και να κηρυχτεί παράνομη η Χρυσή Αυγή, και να μπουν φυλακή όλοι οι εγκληματίες, αύριο η Ελληνική κοινωνία θα αναδείξει την επόμενη άλφα ή βήτα αυγή που με άλλο όνομα και άλλα αφεντικά θα είναι το ίδιο πράγμα, για τους ίδιους 440.000 και μάλλον περισσότερους.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της, όπως και η Δημοκρατία. Και οι πολίτες θα ακολουθήσουν τον δικό τους.

Τελικά, το μέλλον της οποιασδήποτε κοινωνίας καθορίζεται όχι από τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τις οποίες παρέχει, αλλά από την Παιδεία και ανατροφή των πολιτών που καλούνται να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους και να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους. Και, να επωμισθούν τις ευθύνες τους.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.