Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Perseid










Ένα άστρο πέφτει...

Όχι ακριβώς... Είναι ένα κομμάτι μικρού μετεωρίτη που βρίσκει ξαφνικό και πύρινο τέλος στην ατμόσφαιρα ενός μεγαλύτερου βράχου καθώς περιτριγύριζε ένα μικρό άστρο που τυχαίνει τώρα να κινείται μεταξύ δύο πλοκαμιών ενός σπιράλ γαλαξία, κάπου στο σύμπαν.

Είναι ο Αυγουστιάτικος Perseid Meteor Shower, 11-12 του μήνα. Φάγαμε έξω στον κήπο με φίλους, κι εγώ έπαιρνα φωτογραφίες.

Με έκθεση 3200 ASA, διάφραγμα 2.8, ευρυγώνιο 24 mm και 20 δευτερόλεπτα έκθεση, η μηχανή βλέπει τόσο πολλά περισσότερα άστρα απ' όσα βλέπει το γυμνό μάτι, κι ας είναι κανείς πάνω σε βουνό.

Περισσότερα δευτερόλεπτα έκθεσης θα έδειχναν τα άστρα να κινούνται καθώς περιστρέφεται η Γη.

Στην πρώτη φωτογραφία, ένας μετεωρίτης, πάνω αριστερά, που τον έπιασε η μηχανή αλλά δεν τον είδαμε με γυμνό μάτι.

Όλες οι φωτογραφίες μεγαλώνουν με κλικ.



Εδώ, η ίδια φωτογραφία σε μεγέθυνση της περιοχής του μετεωρίτη.







Λίγο νωρίτερα, με το λυκόφως...






Κι ένα αεροπλάνο...






Δύο αεροπλάνα...





Ένας μικρός μετεωρίτης, προς τα κάτω δεξιά...





Εδώ, ανάψανε ένα φωσάκι στο τραπέζι, 4 μέτρα από την μηχανή, να δούνε τι τρώνε, και δημιουργήθηκε light polution (έπεσε φως στον φακό). Υπάρχει ένα αεροπλάνο στον ουρανό, μέση-δεξιά με φωτά κόκκινα που αναβοσβήνουν, αλλά το ενδιαφέρον εδώ είναι αυτή η αχνή γραμμούλα που πάει δεξιά-αριστερά από πάνω προς τα κάτω της φωτογραφίας. Αυτό είναι ένα έντομο που πετούσε μέσα στην νύχτα κοντά στην μηχανή και φωτίστηκε από την λαμπίτσα στο τραπέζι κατά την διάρκεια της έκθεσης :-)






Κι αυτή η επόμενη είναι ενδιαφέρουσα. Μετακοινούσα την μηχανή, γι' αυτό φαίνεται στην γωνία ένα δέντρο, και πάτησα το κουμπί αμέσως μολις είδα κάτι ασυνίθιστο: Βλέπετε παντού μικρά φωτάκια με ουρίτσες. Σαν ...σπέρμα. Αυτά ήταν σαν μικρά πυροτεχνήματα που διαρκούσαν κλάσμα του δευτερολέπτου και ήταν πολλά μαζί. Και το φως τους ήταν πιο μπλέ-ιώδες, στην άκρη του φάσματος. Ίσως να ήταν κομμάτια από πάγο κάποιου οξέως ή αμονίας. ίσως κάποιο εξωτικό μέταλο. τα δύο πιο "έντονα" είναι κάτω-κάτω, μέση-αριστερά, και κέντρο προς πάνω.







Το επίσημο πορτραίτο του Γαλαξία για απόψε. Κοιτάξτε πως το κάθε άστρο έχει άλλο χρώμα από τα διπλανά του... λευκό, ιώδες, πορτοκαλί, κόκκινο, γαλαζωπό... το κάθε άστρο, η κάθε κουκίδα στον ουρανό και ένας ολόκληρος κόσμος, ένα ηλιακό σύστυημα  σαν το δικό μας. Μα τι διαφορές στην βιοχημική σύνθεση και την ενέργεια κάθε ενός από αυτούς τους ήλιους... Κόκκινοι γίναντες και καφέ νάνοι... νέα άστρα λευκά-μπλε και τεράστια, μεγάλα, μεσήλικα... όλα εκεί έξω, μπροστά μας... the best show in town! Χιλιάδες χρόνια μέσα σε μια ματιά...


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.