Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Άγονα













Σκέφτομαι τις άγονες γραμμές. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τόσα μικρά νησιά, τόσες μικρές κοινότητες θα ήταν αποκομμένες, θα νεκρωνόντουσαν, αν οι συγκοινωνίες προς αυτές εξαρτιόντουσαν από τον ιδιωτικό τομέα με βάση το κέρδος. Γι' αυτό και το κράτος πληρώνει τις ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρίες να διατηρούν δρομολόγια. Λέγονται άγονες γραμμές. Χωρίς το κράτος, το "δημόσιο", να χρηματοδοτεί ότι δεν έχει κέρδος για τον ιδιώτη επιχειρηματία, τόση από την Ελλάδα θα ήταν νεκρή.

Ο πολιτισμός είναι άλλη μια άγονη γραμμή.

Το θέατρο, τα γράμματα, η μάθηση θα ήταν επίσης νεκρά μια που η κερδοφόρα ρωμαίικη αγορά έχει ζήτηση μόνο για τούρκικα και αμερικάνικα σήριαλ, και βραζιλιάνικα. Όχι για κλασσική λογοτεχνία. Και μουσική; πόσες ιδιωτικές συμφωνικές ορχήστρες κλασσικής μουσικής ξέρετε να υπάρχουν;

Τα μιλιούνια ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα είναι απλά σταθμοί αναμεταδόσεως ξένων σήριαλ και ταινιών (αμερικάνικα αν είσαι δεξιός, σοβιετικά αν είσαι αριστερός, τούρκικα αν είσαι ρωμιός), με ένα στούντιο όπου ανάμεσα στα σήριαλ βάζουν έξι κεφάλια να μιλάνε συγχρόνως και να τσακώνονται. Και είκοσι λεπτά διαφημίσεις κάθε εξήντα. Κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν κάνει, ή χρηματοδοτεί, παραγωγές θεατρικές, μουσικές, πολιτιστικές.

Παρακολουθώ την συζήτηση για την ΕΡΤ βδομάδες τώρα και έχω παρατηρήσει τα εξής:

Κανένας δεν σχολίασε πουθενά την πολιτιστική ποιότητα που χάθηκε. Κανείς δεν κατάλαβε ότι η ΕΡΤ συμπεριλάμβανε την άγονη γραμμή του πολιτισμού.

Όταν μαύρισαν οι οθόνες, όχι μόνο οι περισσότεροι δικαιολόγησαν την χουντική πράξη επειδή ο σκοπός του να κλείσει η ΕΡΤ αγίασε τα μέσα, αλλά πουθενά δεν άκουσα κιχ για την άγονη γραμμή που εξαφανίστηκε.

Ποιόν τον ενδιαφέρει; Ποιός το σκέφτηκε καν; Τι σημασία έχει να χρηματοδοτεί το κράτος την άγονη γραμμή του πολιτισμού; Και μαζί τους μαύρισαν τα πολιτιστικά αρχεία της ιστορίας μας, σταμάτησαν οι αναμεταδώσεις των συνεδριάσεων της Βουλής των άβουλων, μαύρισε το
BBC... Ποιός το σκέφτηκε καν να το προτείνει σαν μέρος της συζήτησης;

Έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα επιβίωσης, θα μου πείτε, για να μας απασχολεί το μαύρισμα της ποιότητας και του πολιτισμού. Στο κοτέτσι όμως τα αυγά τα εκκολάπτουν πλέον φίδια -που θέλουν το κοτέτσι δικό τους για να περάσουν τις δικές τους κοσμοθεωρίες και αποθημένα.

Η Ρωμαίικια τσαπατσουλιά και προχειρότητα σε όλα, ιδίως όσον αφορά το ζύγι του τι έχει υποχρέωση να διαθέτει ένα μικρό κράτος για τις άγονες γραμμές του, πήγε περίπατο στο σκυλάδικο των "διανοούμενων" και της γνώμης τους.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.