Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Χούντα











Χαρακτηρισμοί δίνονται και παίρνονται συνήθως κατά βούληση, περισσότερο ως ύβρεις παρά σαν αντικειμενικά γεγονότα.

Είναι άραγε υποκειμενική ή αντικειμενική κρίση να αποκαλέσει κανείς το καθεστώς Σαμαρά "Χούντα";
Χούντα βέβαια σημαίνει δικτατορία. Και δικτατορία σημαίνει παράκαμψη των νόμων και της θέλησης της πλειοψηφίας --αυταρχική και εκτός διαδικασιών πρακτική.

Το ίντερνετ, ίσως να είναι αχανές και οι περισσότεροι να μην σκαμπάζουν γρι πως λειτουργεί, τι είναι μια ιστοσελίδα ή ένας ιστοχώρος, πως πάνε εκεί... πολλοί ακόμα βάζουν μια διεύθυνση στην σελίδα του Google αντί για το πεδίο διεύθυνσης του browser. Πλήρης άγνοια.
Λοιπόν, για να υπάρξει ένας ιστοχώρος χρειάζεται μια διεύθυνση σε κώδικα και μια λεκτική.

Η διεύθυνση σε κώδικα, που λέγεται IP, είναι τέσσερα σετ μέχρι τριών αριθμών. πχ. 123.456.789.012
Η λεκτική διεύθυνση που λέγεται URL, είναι όποια ή όποιες λέξεις θέλετε, ακολουθούμενες από μια τελεία και ένα παρονομαστή κατηγορίας/περιοχής. πχ. bananas.gr, ή bananas.com κλπ.

Ένας μπορεί να έχει ένα ιστοχώρο με το URL: bananas.gr και άλλος άλλο χώρο με το URL: bananas.com

To όνομα, το URL δηλαδή, όταν το εισάγετε στον browser explorer ή firefox κλπ, σε κλάσμα του δευτερολέπτου, βάση αρχείων σε κεντρικά σημεία του ίντερνετ, μεταφράζει το bananas.gr σε 123.456.789.012 και σας πηγαίνει εκεί.

Πρέπει να κατοχυρώσετε το όνομά σας, και μετά είναι δικό σας. Δεν μπορεί να σας το πάρει κανείς αφού το κατοχυρώσετε, όσο το πληρώνετε κάθε χρόνο.

Εγώ μπορώ να πάρω το όνομα antonis-samaras.com αν δεν το έχει πάρει ήδη ο κύριος αυτός, και να το χρησιμοποιώ εγώ όπως θέλω σε ιστοχώρο που θα φτιάξω εγώ. Μπορεί να πάει ο κύριος αυτός όσα δικαστήρια θέλει, το όνομα δεν μπορεί να το πάρει όσο το πληρώνω εγώ αφού το καταχώρησα πρώτος.

Και συνεχίζουμε: Όταν ο Σαμαράς, μέσω της μαριονέτας του, ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει το ΝΕΡΙΤ, την παρθένα πριγκίπισσα Νερίτ Ντολμά Κουπεπέ, για να καθησυχάσει τα πλήθη παριστάνοντας ότι είχε έτοιμο σχέδιο για καινούργιο φορέα, οι ντιπ-βλάκες που αυτοαποκαλούνται μαέστροι της πληροφορικής στο Ελλαδιστάν, ξέχασαν να καταχωρήσουν το nerit.gr. Έκλεισαν την πρόσβαση στο ert.gr αλλά δεν καταχώρησαν nerit.gr.

Και πήγε κάποιος και το καταχώρησε για πάρτι του και άρχισε η nerit.gr να αναμεταδίδει την πειρατική εκπομπή της ΕΡΤ.

Σήμερα, Σάββατο 15 Ιουνίου, ως έχει στις 14:30 ώρα Ελλαδιστάν, το nerit.gr δεν υπάρχει στο ίντερνετ.

Στην αρχή ίσως να σκεφτεί κανείς ότι απλά έπεσε το σέρβερ από την πολύ ακροαματικότητα. Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Κάτι άλλο συμβαίνει. Βλέπω σε μια απλή έρευνα ότι τα κεντρικά αρχεία που σερβίρουν τον ιστοχώρο δεν μπορούν να "βρουν" το "NXDOMAIN" (ενώ εχτές 14 Ιουνίου μπορούσαν να το βρουν).

Για να μην τα πολυλογούμε, έπεσε δάκτυλος,
κοινώς, η κυβέρνηση έβαλε δάχτυλο,
για να μην βρίσκεται στο ίντερνετ το
nerit.gr.

Βάση αυτής της πράξης μπορούμε άνετα να πούμε αντικειμενικά ότι πρόκειται περί χούντας --λες και άλλες πρόσφατες πράξεις δεν αρκούσαν για να το πούμε αντικειμενικά...





ΥΓ. Το όνομα και πραγματική διεύθυνση οποιουδήποτε καταχωρήσει ένα όνομα στο ίντερνετ είναι διαθέσιμο αμέσως με ένα ψάξιμο του ονόματος που καταχώρησε σε υπηρεσίες που λέγονται WHOIS (who is? ποιός είναι?).

Με λίγα ευρώ παραπάνω αγοράζει κανείς ιδιαίτερη "ασφάλεια" η οποία κρύβει το όνομα και την πραγματική φυσική διεύθυνση του ανθρώπου. Είναι κοινή πρακτική. Δεν θέλεις ο κάθε τρελός να ξέρει πως λέγεσαι και που ζεις μόνο και μόνο επειδή καταχώρησες ένα όνομα ιστοχώρου!

Δυστυχώς ούτε αυτό το γνωρίζουν πολλοί, ή δεν έχουν τα λίγα Ευρώ για να κρατήσουν την πραγματική τους ταυτότητα απόρρητη. Έχω δει κάμποσους.

Ο κύριος που καταχώρησε το nerit.gr και το nerit.org ξέχασε να το κάνει και η διεύθυνσή του στην Αθήνα, και το πραγματικό του όνομα, φαινόταν εχτές 14 Ιουνίου. Καλά κρασά.




ΕΡΤ από EBU:





Facebook: ΕΡΤ





Την
παρθένα πριγκίπισσα Νερίτ Ντολμά Κουπεπέ
και τα μάτια σας!







4 σχόλια:

  1. Ολιγες μικροδιορθωσεις.
    Εχουν προ πολλου περασει οι εποχες που κατοχυρωνες ενα ονομα και μπορουσες να το κρατησεις.

    Αν εγω κατοχυρωσω σημερα π.χ. τα ονοματα cocacola.com και greece.gr μπορει η αντιστοιχη εταιρεια ειτε το αντιστοιχο κρατος να μου τα παρουν. Και μαλιστα χωρις να ξοδεψουν λεφτα για χάρη μου και χωρις χρονοτριβη.

    Ο τυπος που κατοχυρωσε το νεριτ δεν το εκανε για να εμποδισει κανεναν. Δεν θα μπορουσε αν ηθελε. Εκτός αν ιδρυε δικη του εταιρεια με το ονομα νεριτ και μαλιστα του ιδιου αντικειμενου (ραδιοτηλεπικοινωνιες / ΜΜΕ). Που σημαινει οτι το ονομα μπορουν να του το παρουν με τον νόμο και στο πολυ γρηγορο (2-3 βδομαδες).
    Αυτο δεν ειναι νομος του ελληνικου κρατους, ειναι "νομος" του διαδικτυου, περα και εξω απο τα ελληνικα δεδομενα.

    Ο τυπος λοιπον εκανε ενα εξαιρετικο τρολαρισμα και ευγε του. Χιλια ευγε. Το ονομα δεν τον νοιαζει, ολοι ξερουν οτι δεν θα το κρατουσε. Το ρεζιλι ομως ηταν / ειναι ανεπαναληπτο!
    Και στις 3 βδομαδες μεχρι να του παρουν το ονομα, θα τους ρεζιλευε με την προχειρη ιστοσελιδα που εφτιαξε.
    Και δεν χρειαζοταν να κρυψει τα στοιχεια του με το WHOIS, αφου ο ιδιος εδινε τα στοιχεια του επισημα.

    Παμε τωρα στα πιο ζουμερά:
    1) εντελως χουντικα και φασιστικα του κατεβασαν το σαιτ εδω και τωρα. Συμφωνα με τον νομο, επρεπε να περιμενουν μεχρι να μεταβιβαστει το ονομα σ' αυτους. Αλλά δεν αντεχαν να ρεζιλευονται για ακομα 2.5 βδομαδες.

    2) Υπαρχουν εμετικα σαιτ καθαρματων που δειχνουν βιντεο με βασανισμους / θανατωσεις ζωων. Καθίκια βασανιζουν ζωα live on camera και περηφανευονται για τις πραξεις τους. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Αν και εμεις οι φιλοζωοι εχουμε δωσει ολα τα στοιχεια αυτων των σελιδων στην Υπηρεσια Διωξης Ηλεκτρονικου Εγκληματος, παμπολλες φορες, ξανα και ξανα και ξανα, εδω και 2 και 3 χρονια, δεν εχει γινει ΤΙΠΟΤΑ.

    Χουντα δεν ειναι μονο οταν κατεβαινει ενα σαιτ. Χουντα ειναι οταν αφηνουν το καθε διεστραμμενο καθικι ανενοχλητο και κατεβαζουν μονο οτι τους ρεζιλευει / ενοχλει.

    3) Η ΕΡΤ εκπεμπει σε καθεστως πειρατικου σταθμου. Στην αρχη εστειλαν να ματ στην Παρνηθα (και σε άλλα μερη με αναμεταδοτες) για να κατεβασουν τις κεραιες. Αλλά στις κεραιες ηταν ηδη ομαδες περιφρουρησης και τα ματ δεν μπορεσαν να τις κατεβασουν.

    Αφου λοιπον δεν μπορεσαν να "σβησουν" τις κεραιες της ΕΡΤ, εστησαν δικες τους κεραιες παραδίπλα που εκπεμπουν παρενοχλητικο σημα, ωστε οι κεραιες της ΕΡΤ να αχρηστευτουν.

    Κλεισε τωρα τα ματια σου και απαντησε στο εξης ερωτημα: Ποιος ειναι εκεινος που μπορει μεσα σε 2-3 ωρες να στηνει κεραιες με παρενοχλητικο σημα πάνω στ' αγριοβουνια;
    Σωστα μαντεψες: η ΚΥΠ και ο ΣΤΡΑΤΌΣ !!

    Ειναι οι μονοι που εχουν τις γνωσεις και το υλικο.

    Αμφιβαλλεις ακομα για το αν εχουμε χουντα; Οταν ο στρατός στήνει κεραιες στα βουνα για να (μην) μεταδωσει σημα η ΕΡΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχάς captain, σ' ευχαριστώ, και συμφωνούμε (σχεδόν) σε όλα.

      Μια στιγμή να εξηγήσω την παρένθεση:

      1. Είναι αλήθεια ότι για τα gr και τα eu και τα mekapses ξέρω λιγότερα από όσα ξέρω για τα com, net και org. Ξέρω για μια συγκεκριμένη πολυεθνική στο Μανχάταν με ..αρκετές resources της οποίας το corporate όνομα το έχει κάνει .com κάποιο γραφειάκι στον Καναδά. Επί δέκα χρόνια γίνονται νομικές μάχες και ακόμα η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να πάρει το όνομά της πίσω.

      2. Προσπάθησα να βοηθήσω έναν Έλληνα γνωστό να πάρει πίσω το ονοματεπώνυμό του .gr το οποίο το κράτησε η registry όταν ξέχασε να το πληρώσει. Μετά από πολλά, δεν φτάσαμε πουθενά. Το ίδιο με ένα άλλο ονοματεπώνυμο .it που το κρατάει ένας άσχετος και το πληρώνει χωρίς να το χρησιμοποιεί.

      Τα παραπάνω πληροφοριακά. Δεν ξέρω τι σημαίνουν εφ' όσον έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όσα γράφεις, αλλά, τα παραπάνω είναι ιδία εμπειρία από το industry, και ίσως να προτείνουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάζει χέρια ένα domain name. Άλλωστε, όταν γράφω εδώ γράφω περιληπτικά και απλά γιατί αλλιώς θα έμπαινε το κείμενο σε πληκτικούς και ακαταλαβίστικους ορισμούς και εξηγήσεις.

      Πάντως συμφωνούμε απόλυτα ότι και να μπορούσαν να το πάρουν σε δύο βδομάδες, μπλοκάρανε το routing από τα ΝΧ αμέσως και εντελώς χουντικά. Και φυσικά έχεις δίκιο, μόνο ο στρατός και η ΚΥΠ έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν στο σήμα των πομπών. Ίσως και με εξωτερική βοήθεια για να γίνει σωστά αντί απλά Ελληνικά.

      Η πράξη να κατοχυρωθεί το nerit.gr και να βάζει link την ΕΡΤ ήταν φυσικά μια συμβολική πράξη με σκοπό να αποκαλύψει το μέγεθος της βλακείας των ...υπευθύνων και χίλιες φορές μπράβο του. Το ότι θα έπρεπε όπως όλοι μας να κρατήσει το όνομά του απόρρητο δεν το λέω για το ότι θα μπορούσε να το κρατήσει απόρρητο από την ΚΥΠ αλλά περισσότερο σαν πρακτική εναντίων του κάθε μουρλού που το διαβάζει. Άλλωστε κι εμείς που δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα γι αυτό το κάνουμε.

      Με ρωτάς αν "αμφιβάλω ακόμα"... Ίσως να μην αμφέβαλα ποτέ αλλά να ήλπιζα σε καλύτερες μάσκες, για τα φαινόμενα τουλάχιστον. Αυτό που σηκώνει αρκετή συζήτηση και μερικές αναρτήσεις είναι ότι στην κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, όποιος και να ηγείτο θα ήταν εκ των πραγμάτων κάποιο είδος χούντας. Οποιοσδήποτε από έξω αριστερά έως μέσα δεξιά. Δεν θα είχε άλλη επιλογή. Ήλπιζα απλά να είναι πιο politically correct και λίγο πιο έξυπνο, να βγει λίγο η χώρα από το λούκι έστω και ψυχολογικά. Αλλά τούτος τα έκανε γης μαδιάμ.

      Διαγραφή
  2. Κάπου το 2006-2007 ειχα γνωρισει εναν ωραιο τυπο (ελληνα), που ειχε κατοχυρωσει γυρω στα 300 ονοματα. Αναμεσα τους ονοματα μεγαλουτσικων εταιρειων, αλλά και πολλα generic (οπως π.χ. "καβα.gr", "αερας.gr" και μερικα αλλα).
    Ηλπιζε να πιασει λεφτα πουλωντας τα ονοματα αυτα στους φυσικους δικαιουχους, δηλαδη στις εταιρειες με το ονομα αυτο. Αλλά οι δικηγοροι του ειπαν οτι δεν εχει καμμια ελπιδα. Θα μπορουσε να το παει δικαστικα, αλλά θα του κοστιζε πολυ και στο τελος θα εχανε.

    Τελικα εκανε εναν φιλικο διακανονισμο με τις εταιρειες, εδωσε ολα τα ονοματα και πηρε μερικα ωραια (και ακριβα) διαφημιστικα δωρακια. Κυκλοφορουσε λοιπον με κατι καταπληκτικα μπλουζακια απο γνωστες μαρκες και ειχε στο σπιτι του μερικες κασες με καλο ουισκυ. Αυτο ηταν ολο το κερδος του απο τα 300 ονοματα.

    Στην Γερμανια ισχυουν τα αναλογα.

    Τελικα, επειδη το ιντερνετ δεν ανηκει σε κανενα κρατος, μαλλον ισχυουν διαφορετικα νομικα καθεστωτα σε καθε περιοχη. Γι αυτο ο καθενας απο μας εχει διαφορετικη ιστορια να διηγηθει. Γενικα οι υπευθυνες registries προσπαθουν να αποθαρρυνουν τις αγοραπωλησιες ονοματων.

    Στα υπολοιπα τα λεμε πιο πανω. Περιμενω να δω ερπυστριες στους δρομους :-(
    Ελπιζω ο επομενος (που απ οτι ακουω ερχεται πολυ συντομα) μετα τον αποτυχημενο πιτσαδορο να μην ειναι τοσο χουντοδεξιος οσο αυτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To 1995 άνοιξα την thinkworks σαν corporation και καταχώρησα to .com. Την ίδια εποχή σε άλλη πολιτεία γεννήθηκε κάποια άλλη thinkworks πιο πλούσια από το υπόγειό μου, αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο καταχώρησαν thoughtworks. Και μάλιστα βδομάδες πριν καταχωρήσω το thinkworks. Και μόνο που θα μπορούσαν να είχαν καταχωρήσει thinkworks αλλά καταχώρησαν thoughtworks ήταν ένα σημάδι ότι η thinkworks θα επιζούσε 18 χρόνια και βάλε, 13 περισσότερα από τα χρόνια που επέζησαν εκείνοι. Μου στείλανε απειλητικά email 3-4 φορές απαιτώντας το thinkworks. Η στρατηγική μου ήταν πολύ απλή. Δεν τους απάντησα ποτέ.

      Το thinkworks είναι καλό όνομα. Kανείς ποτέ δεν μου πρόσφερε λεφτά να το πάρει. Έχω και ένα άλλο: americaeline com, net & org. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

      Η αλήθεια πάντως είναι ότι κανείς δεν βγάζει λεφτά αγοράζοντας ονόματα για να τα πουλήσει.

      Οπωσδήποτε μπορεί να ισχύουν διαφορετικά νομικά καθεστώτα, αλλά πέραν των νόμων οι guidelines ακολουθούνται οι ίδιες και αρκετά πιστά, εκτός από χώρες σαν την Ελλάδα που δεν έχουνε ιδέα τι κάνουνε όσον αφορά τα θέματα αυτά αφ' ενός, και αφ' εταίρου το κράτος κάνει ότι θέλει όποτε θέλει.

      Οι ερπύστριες βρίσκονται ήδη εκεί, φοβάμαι δε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τις παραδοσιακές.

      Λες να μην είναι τόσο χουντοδεξιός; εγώ πάλι λέω ότι ο πιτσαδόρος του ετοίμασε τον δρόμο, και, ο επόμενος, δεν θα είναι απλά χουντοδεξιός αλλά θα τον ψηφίσουν αριστεροί.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.