Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Νομοσχέδιο










Η Αποθήκη Σκέψης με την παρούσα καταθέτει το ακόλουθο νομοσχέδιο, μια που κανείς, ούτε το κράτος (ούτε η κυβέρνηση) φαίνεται να μπορούν να το κάνουν.
1. Oi άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους χωρίς καμιά σημασία σε φυλή, χρώμα δέρματος, φύλο, είδος, θρησκεία, πεποιθήσεις ή προτιμήσεις, εθνικότητα, παραδόσεις ή παιδεία.

2. Oi άνθρωποι πρέπει να τυχαίνουν της ίδιας μεταχείρισης, σεβασμού, και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα δέρματος, φύλο, είδος, θρησκεία, πεποιθήσεις ή προτιμήσεις, εθνικότητα, παραδόσεις ή παιδεία.

3. Όποιο άτομο ή ομάδα, με λέξεις ή με πράξεις προωθήσει την παραβίαση ή αλλοίωση, ή παραβιάσει, ή παραβλέψει τις παραπάνω αξίες, ή προσπαθήσει να διαχωρίσει πολιτιστικά, κοινωνικά ή γεωγραφικά ομάδες ανθρώπων, μπαίνει φυλακή χωρίς εξαγορά.

Αυτό ήταν. Απλό και απλοϊκό. Χρησιμοποίησα μικρές λέξεις για να γίνει κατανοητό. Αν κανείς έχει απορίες ή δεν καταλαβαίνει κάτι από τα παραπάνω, ας αισθανθεί απόλυτα ελεύθερος να ρωτήσει, εδώ, ότι θέλει











Διόρθωση:
Στις 5/28, 10:15 π.μ. ώρα Ελλάδας, έγιναν οι αλλαγές κατά το πρώτο σχόλιο του Jolly Roger.












8 σχόλια:

  1. Πολυ καλο!

    Επετρεψε μου μόνο 2 μικρες διορθώσεις, για να γινει καλυτερο:

    α) στις παραγραφους 1 και 2 αφαιρεσε την 2η λεξη

    β) στις παραγραφους 1 και 2 αντικατεστησε τα "φυλο, θρησκεια" με το "φυλο, ειδος, θρησκεια".

    Μετά μπορουμε να συζητησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν οι διορθώσεις!

      Τα "ανθρώπινα όντα" τα είχα προτιμήσει και μεταφράσει απ' ευθείας από το αρχικό μου Αγγλικό "human beings", γιατί στα Ελληνικά "Ο Άνθρωπος" είναι αρσενικό, και δεν μου αρέσει που οι γυναίκες περιλαμβάνονται σε μια λέξη γένους αρσενικού. Αργότερα στην φράση αναφέρεται βέβαια το φύλο, αλλά δεν παύει η Ελληνική γλώσσα να θέλει την αρχική αναφορά αρσενική. Θα μπορούσα να πω: "τα μέλη της ανθρωπότητας", αλλά τότε οι άνδρες θα συμπεριλαμβάνονταν σε μια λέξη γένους θηλυκού...

      Δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς με την λέξη "είδος" (πως θα το έλεγες Αγγλικά;) αλλά συμφωνώ :-)

      Διαγραφή
  2. Σκεφτεσαι πολυ στα αγγλικα ;-)

    Η διορθωσεις μου δεν αφορουσαν το φυλο (gender). Αλλωστε το φυλο αναφερεται πιο κατω - και σωστα.

    Για να καταλαβεις τι θελω να διορθωσω, σκεψου το "human beings" χωρις το "human" ;-)

    Οσο για το ειδος (species), ειναι απλο να το μεταφρασεις. Ειναι ομως δυσκολο να το σκεφτεις :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια ότι σκέφτομαι πολύ στα Αγγλικά. Δεν σημαίνει τίποτα, ούτε am I making a point of any sort... Είναι αυτό που είναι :-)

      Το κατάλαβα ότι δεν το αφορούσαν, γι' αυτό και έκανα την διόρθωση, χάριν απλούστευσης της γλώσσας. Άλλωστε και στα Αγγλικά υπάρχει το "Man did this, and man did that", και το "Mankind" --αλλά τουλάχιστον λέμε και Humankind άμα λάχει.

      Βέβαια με το περί species ανοίγεις a whole other συζήτηση! Μ' αρέσει! Να το σκεφτούμε!
      :-)

      Merci, vous êtes gentille, mon capitaine.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστω και ανταποδιδω το gentille :-)

    Η whole other συζήτηση γυρω απο τα species με ενδιαφερει πολυ και θα την κανουμε καποτε.
    Αλλά σεβομενος το σημερινο σου θεμα που ειναι άλλο, σταματαω εδω για τα species.

    Εννοειται οτι συμφωνω με αυτα που γραφεις στο αρχικο ποστ. Αλλά το να συμφωνησω εγω μαζι σου ειναι σαν να παραβιαζουμε ανοιχτες πορτες. Αυτονοητα πραγματα ειναι αυτα τα περι ισοτητας [*].
    Λυπαμαι μονο που ειμαστε αναγκασμενοι να μιλαμε για τετοια αυτονοητα πραγματα μετά απο 4500 χρονια πολιτισμου.

    [*] Ισοτητα δεν υπαρχει, ουτε την χρειαζομαστε. Αν εγω ειμαι ξανθος κι εσυ μελαχροινος, δεν χρειαζεται να εξισωθουμε στο χρωμα. Η σωστη εννοια ειναι "ισης αξιας". Ολοι οι ανθρωποι εχουν την ιδια αξια και την ιδια αξιοπρεπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια, το σημερινό θέμα δεν είναι παρά ένα σκαλοπάτι προς, ή παρακλάδι του, θέματος του species στο οποίο βρίσκεται η πραγματική συζήτηση --η οποία κατ' επέκταση μπορεί να φτάσει στην σφαίρα της ύπαρξης του σύμπαντος και την (ομοούσια) σχέση του σύμπαντος με την ζωή (και την εξέλιξη). Να γίνει η συζήτηση σύντομα, εδώ, εκτός αν με προλάβεις εσύ εκεί :-)

      Αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν το σημερινό θέμα, στην εξειδίκευσή του από το μεγαλύτερο, θα πιάσει κανένα σχόλιο ακόμα ;-)

      Ακριβώς εκεί βρίσκεται η πραγματική ερώτηση: στο πως και γιατί "ειμαστε αναγκασμενοι να μιλαμε για τετοια αυτονοητα πραγματα μετά απο 4500 χρονια πολιτισμου". Μιλάει, άραγε, αυτή η διαπίστωση σε συγκεκριμένες ομάδες/έθνη/κλπ., ή μιλάει προς την φύση του ίδιου του πολιτισμού, ή την φύση του είδους που τον εφηύρε --ή τον αυτο-θεωρεί ως "πολιτισμό".

      Ένα άλλο περίεργο είναι ότι αν και τα ΜΜΕ αναφέρουν την ανικανότητα συμφωνίας της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο, ακόμα δεν έχω βρει πουθενά εμπεριστατωμένη εξήγηση των θέσεων του καθενός και των λόγων για τους οποίους υποστηρίζουν τις διαφορετικές θέσεις που μέχρι τώρα οδηγούν σε αδιέξοδο.

      [*] Ισότητα όχι ως προς "όμοιοι" αλλά ως προς διαφορετικοί αλλά ίσοι μπροστά στον νόμο και την κοινωνική σκέψη (φυσικά).

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ απολύτως...

    Όμως και με αφορμή τα γεγονότα της Σουηδίας, οι έλληνες μεταμορφώθηκαν πάραυτα σε στρατόκαυλους και ξεκίνησαν τη ρατσιστική τους χολή.

    Πώς μπορεί κανείς να τους εκπαιδεύσει να αντιληφθούν ότι άλλο πράγμα η αυτονόητη ισότητα και οι ίδιες ευκαιρίες για όλους και τελείως διαφορετικός ο όγκος workforce που μπορεί να απορροφήσει μια χώρα σε 6ετή ύφεση. Ανεξαρτήτως, χρώμματος, εθνότητας και γεννητικών οργάνων...

    Apples and Oranges.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα Χρυσόστομε: Άλλο το πόσο εργατικό δυναμικό μπορεί να απορροφήσει μια οικονομία και άλλο η αυτονόητη ισότητα και ίδιες ευκαιρίες. Εδώ, χρησιμοποιούν το πρώτο σαν αιτιολόγηση του δεύτερου --δικαιολογώντας τον ρατσισμό τους πίσω από το παραβάν των προβλημάτων της οικονομίας.

      Στην Σουηδία η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί εδώ, τώρα, αλλά απλά να επισημάνω ότι οι Σουηδοί ήδη σκέφτονται την ανάλυση του πως η κοινωνία τους να απορροφήσει καλύτερα τις πραγματικότητες που βλέπουν μπροστά τους αντί να φέρονται κατά των μεταναστών.

      It is apples and oranges. And over here, they think it's a banana...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.