Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τουήτ!












Ένα γεγονός που μαύρισε την Ελλάδα αυτές τις μέρες ήταν ότι χιλιάδες Έλληνες απέδειξαν με τα σχόλιά τους σε εφημερίδες, ΜΜΕ και προσωπικά δίκτυα ότι όχι μόνο δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει συνύπαρξη αλλά ιδέα δεν έχουν τι σημαίνει ρατσισμός, φασισμός και που οδηγούν από ποιά οδό.

Χιλιάδες άνθρωποι δικαιολόγησαν την αναδημοσίευση σε προσωπικό επίπεδο, στο Τουήτερ, ενός ρατσιστικού/ξενοφοβικού "αστείου" εκ μέρους αθλήτριας που σαν άτομο αντιπροσώπευε την Ελλάδα. Και η ουσία του νέου είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, δεν εννοούν, τι είναι αυτό το οποίο δικαιολόγησαν. Πολλοί είπαν ότι δεν ήταν αρκετά σοβαρό για να της κοστίσει τον αποκλεισμό. Πολλοί είπαν ότι δεν ήταν ρατσιστικό. Πολλοί είπαν ότι ήταν σωστό και ωραίο καλαμπούρι, και ότι η αθλήτρια είχε δίκιο να το γράψει.

Είναι όμως η ύπαρξη αυτών των χιλιάδων Ελλήνων πραγματικά "νέο"; Δεν νομίζω. Οι ίδιες χιλιάδες δικαιολόγησαν την μπλόγκερ που έγραψε ότι ο Χίτλερ έπρεπε να είχε αποτελειώσει όλους τους ανθρώπους Εβραϊκής καταγωγής. Και, πολλοί από αυτές τις χιλιάδες πίστεψαν ότι το να εικάζεις δια νόμου την δωρεά οργάνων και να ζητάς από τον κάθε πολίτη να εξαιρέσει εαυτόν ενυπόγραφα (σαν να φοράει άστρο του Δαυίδ στο στήθος, στον δρόμο) είναι ...δημοκρατικό. Όσο οι μετανάστες, λαθραίοι ή όχι -ήταν αδιάφορο, ξεσκατίζαν τους γονείς τους και χτίζαν τα σπίτια τους, οι Έλληνες τους πέταγαν δυό δεκάρες χωρίς απόδειξη. Τώρα που δεν μπορούνε πια να πετάξουν δυό δεκάρες ούτε στον σουβλατζή της γειτονιάς τους φταίνε οι μετανάστες (ίδίως οι λαθραίοι).

Μεγαλώσαμε γενεές μιλώντας για Βλάχους, Πόντιους, με στερεότυπα για τον κάθε λαό. Μιλώντας εξ' υξηλού για "χωριάτες" και "βλαχαντερά" και "γύφτους" και "οβριούς". Για μαυρούληδες και αράπηδες. Πάντα στα αστεία μας και τις αφηγήσεις και τις γνώμες μας ο "Έλληνας" είναι ο πιο έξυπνος απ' όλους. Όλοι οι άλλοι κάτι στραβό έχουνε και έχουμε εφεύρει το κάθε στερεότυπο για να το αποδείξουμε. Το "Έθνος" μας ενηλικιώθηκε με ήρωα τον Καραγκιόζη που πάντα την έφερνε του Βεζύρη. Ο Αράπης του Ζαμπέτα και η οργή κατά των λαθρομεταναστών καλύπτουν την ίδια νοοτροπία από τις δεκαετίες τις οποίες αντιπροσωπεύουν. Μια νοοτροπία τόσο δουλεμένη μέσα στην ψυχή αυτού του λαού, που ο κόσμος απλά δεν μπορεί να την αναγνωρίσει ως ξενοφοβική και ρατσιστική, θεωρώντας την αυταπόδεικτα σωστή.

Όταν ο Έλληνας έχει λεφτά στην τσέπη του απλά θεωρεί τους άλλους γραφικούς. Όταν δεν έχει λεφτά τους θεωρεί επικίνδυνους. Αλλά, πάντα τους θεωρεί υποδεέστερους, και σίγουρα διαφορετικούς.

Και για να αποδείξει το δίκαιον της υπέρτατης σοφίας του ο Έλληνας επικαλείται την άμεση σχέση του με τους αρχαίους αυτού προγόνους που έδωσαν ρε μαλάκα και πολιτισμό στην ανθρωπότητα να πούμε! Χωρίς να καταλαβαίνει ότι ο λόγος για τον οποίον επικαλείται τους άσχετους στην πραγματικότητα προς αυτόν κατοίκους της γεωγραφικής περιοχής προ 2.500 χρόνων είναι γιατί χρειάζεται να βρει μια ταυτότητα, μια που ταυτότητα δική του δεν έχει. Από μόνος του, ο Έλληνας, ως μέλος της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας, χωρίς τους "αρχαίους αυτού προγόνους", είναι Μηδέν.

Υπάρχουν πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι στην Ελλάδα όπως υπάρχουν υγιή δέντρα σε κάθε σάπιο δάσος. Η Ελληνική κοινωνία όμως σαν σύνολο είναι σάπια και σαπίζει από δεκαετίες και γενιές τώρα.

Το δράμα δεν είναι ότι οι Έλληνες υπερασπίζονται την χαζομάρα μιας ανίδεης ρατσίστριας που νομίζει ότι το απόφθεγμα που αναδημοσίευσε είναι καλαμπούρι. Το δράμα είναι ότι χιλιάδες Έλληνες δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα γιατί είναι οι ίδιοι μέρος του προβλήματος -όσα πτυχία και να έχουνε.

Όταν η δυστυχισμένη η Παπαχρήστου είπε ότι "δεν είναι δυνατόν να είμαι ρατσίστρια γιατί ο προπονητής μου είναι Βούλγαρος" δεν είχε την παιδεία ή το νιονιό να καταλάβει ότι η ίδια αυτή η δικαιολογία είναι ρατσιστική. Ούτε πολλές χιλιάδες Έλληνες θα το καταλάβουνε γιατί ο ρατσισμός στην Ελλάδα δεν είναι μικρόβιο που επιτίθεται στον οργανισμό της κοινωνίας: είναι μέρος του DNA της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας σάπιας όπως αποδεικνύουν οι απολογητές της Παπαχρήστου, της μπλόγκερ που ανέφερα πριν, και οι υπερασπιστές της δια νόμου εικαζόμενης συναίνεσης, και όλοι όσοι βρίσκουν σωστή την οργή κατά των μεταναστών.






Ο Καρατζαφέρης ήταν η πρόβα τζενεράλε. Η Χρυσή Αυγή μέσα στην Βουλή ήταν ή εισαγωγή από την ορχήστρα. Η αυλαία τώρα σηκώνεται για την έναρξη της νεοελληνικής τραγωδίας: "Οι μάσκες πέφτουν".





Όσο για την Παπαχρήστου, το πιο σωστό άρθρο που διάβασα σήμερα είναι αυτό:
http://www.orlandosentinel.com/sports/blogs/sentinel-sports-now/os-greek-olympian-racist-tweet,0,2795472.post

και το πιο επαγγελματικά γραμμένο και παρουσιασμένο, αυτό:
http://www.nytimes.com/2012/07/26/sports/olympics/twitter-comment-costs-greek-athlete-spot-in-olympics.html





2 σχόλια:

  1. Δικαιωμα της παπαχρηστου να εχει ρατσιστικές αποψεις
    Και να της ανταλλάσει με τους χρυσαυγιτες φιλους της
    Δημοκρατια εχουμε εξ αλλου

    Δεν εχει ομως κανενα δικαιωμα να εκπροσωπεί εμενα ως Ελληνα στην Ευρωπη


    ΥΓ.
    Η αναρτηση σου με βρισκει συμφωνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Velvet, απολύτως δικαίωμά της να πιστεύει και να λέει ότι θέλει, όχι ομως δημοσίως όταν εκπροσωπεί την Ελλάδα. Συμφωνώ απόλυτα και χαίρομαι που σε διάβασα. Καλή σου Κυριακή.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.