Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ποιός Βασίλης;!






Γεγονός: οι μεγάλοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ένας παχουλός, καλόβουλος γέρος με ροζ μάγουλα, λευκή γενειάδα και κόκκινο κουστούμι με τριμ από άσπρη γούνα, ο οποίος μέσα σε μία νύχτα, από ένα έλκηθρο που τραβιέται από έξι ιπτάμενους ταράνδους, αφήνει δώρα σε περίπου ένα δισεκατομμύριο παιδιά.

Όλοι οι μεγάλοι; Όχι όλοι! Παραδείγματος χάριν, οι δικοί μου γονείς, μετά από μια μακρά περίοδο απιστίας, είδαν το φώς. Ήταν πρωί. Ήμουν δέκα χρονών, κι εγώ επικίνδυνα μεγαλούτσικος, με δικό μου χαρτζιλίκι. Ξυπνήσαμε. Τρέξαμε στο δέντρο. Από κάτω, δίπλα στη φάτνη: Δώρα. Πακέτα εφτά. Άρχισα να ανοίγω. Αφού άνοιξα και το έκτο πακέτο πρόσεξα ότι οι γονείς μου κοιτούσαν με αμηχανία το έβδομο, και μετρούσαν τα δάχτυλα των χεριών τους. Τους παρότρυνα να το ανοίξουν. Το άνοιξε η μητέρα μου. Μέσα βρήκε εκείνο το μπωλάκι ξηρών καρπών που μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε δει στην βιτρίνα του ψιλικατζίδικου της γωνίας και είχε πει ότι ήταν ωραίο.

Και έκτοτε, οι γονείς μου ήταν πλέον από τους λίγους μεγάλους που πίστευαν.

Τριάντα χρόνια αργότερα. Λονδίνο, Δεκέμβριος 1999. Στο σπίτι του καλού μου φίλου από το Κολλέγιο που μας φιλοξενούσε, μια κι είχαμε έρθει από την Αμερική για το Millenium, έτρεξα πρωί πρωί πίσω από τον γιό μου, δέκα χρονών, και κουτρουβαλήσαμε τη σκάλα προς το λιβινγκ ρουμ και το δέντρο. Δώρα! Πακέτα! "Με βρήκε!" αναφώνησε! "Στο Λονδίνο!" Δεν φαντάζεσαι τι έγινε, του είπα. Και του εξιστόρησα πως όταν δεν είχα ύπνο στις δύο το πρωί πήγα να δω αν ήταν ακόμα εκεί το κουλουράκι και το ποτήρι το γάλα που είχαμε αφήσει, και άκουσα φωνές! Ήταν ο Santa Claus και ο Father Christmas που τσακωνόντουσαν δίπλα στο τζάκι! Είχε γίνει φαίνεται κάποια οργανωτική παρεξήγηση και τώρα είχαν έρθει σχεδόν στις γροθιές για το αν ήταν δικαιοδοσία του Father Christmas λόγω γεωγραφίας, ή του Santa Claus λόγω υπηκοότητας! Ο γιός μου με διαβεβαίωσε ότι πρέπει στο τέλος να τα βρήκανε γιατί άλλα πακέτα είχαν χαρτί περιτυλίγματος Αμερικανικό και άλλα Αγγλικό. Αλλά ήταν κάπως σκεπτικός ο νεαρός. Τι είναι; ρωτάω. Να, μου απαντά, θυμάσαι εκείνο το απίθανο που σου έδειξα σε εκείνη τη βιτρίνα εχτές; Ναι, λέω. Έ, συνεχίζει, σήμερα είναι Χριστούγεννα, και ήρθανε και ο Father Christmas και ο Santa Claus. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Άγιος Βασίλης πρωτοχρονιά δεν έρχεται;

Και κλείνω με τους στοίχους ενός από τα αγαπημένα μας τραγούδια:

Την γιαγιά την πάτησε ένας τάρανδος!
Έξω από το σπίτι Χριστούγεννα παραμονή!
Μπορείτε να λέτε ότι δεν υπάρχει Santa Claus,
αλλά ο παππούς κι εγώ είμαστε πια πιστοί!






ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!







9 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά Δημήτρη. Εύχομαι το 2011 για σένα και την οικογένειά σου να γίνουν πραγματικότητα όλες σας οι επιθυμίες. Θερμές ευχές στη συνάδερφό μου και στον αιθεροβάμονα γιό σου.

    Και ναι, Δημήτρη, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, οι μικροί το πιστεύουν κι οι μεγάλοι προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι δεν υπάρχει. Ανεπιτυχώς νομίζω…

    Θηρίο είσαι όμως, από μικρός έκανες τα θαύματά σου, φοβερό αυτό με το μπωλάκι των ξηρών καρπών…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λες, ρε φίλε να υπάρχει τελικά; Κι εμένα γιατί να μη έφερε ποτέ δώρο; Ή κάνει ταξικές επιλογές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Teleytaios, Καλή Χρονιά! γρήγορα περαστικά για τα παιδιά, υγεία και χαρά όλο το χρόνο! Τις καλύτερες ευχές για όλη την οικογένεια!

    Βεβαίως, βεβαίως! Όχι μόνο υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, αλλά και θαύματα γίνονται όπως πολύ σωστά παρατηρείς!



    Δήμο, τι να σου πω... είναι εκείνοι που λένε ότι δεν πηγαίνει σ' αυτούς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει, ή εκεί που βάζουν συρματόπλεγμα γύρω από την καμινάδα, αλλά δεν συμφωνώ: μου φαίνεται ότι δηλώνει την ύπαρξή του όλο τον χρόνο, κάθε φορά που χαμογελάει ευτυχισμένο ένα παιδί, ή κάθε φορά που μεγάλος ή μικρός δέχεται το δώρο του να του πει κάποιος ότι τον αγαπά. Έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα, και όλο και κάτι μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή σου...

    Σίγουρα όμως δεν είναι ταξικό το θέμα: οι πλούσιοι αγοράζουν δικό τους Santa Claus. Ο πραγματικός υποτίθεται ότι υπάρχει για τους υπόλοιπους.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Δείμος: Με τόσα που σέρνεις στους Αγίους στο ιστολόγιό σου, περιμένεις και δώρο από τον Αη Βασίλη; Χαριτολογώ βεβαίως. Αλλά φέτος θα μεσολαβήσω να σου φέρει κάτι για να μην κλαις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το τραγουδάκι υπέροχο!

    είδες ο μικρός, προβληματίστηκε αλλα΄έδωσε και λογική εξήγηση!

    χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος Βασίλης;
    Εγώ η Βασιλική........ ;-)

    Ο Μέγας Βασίλειος, από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες!

    Για τον άλλο, με τα κόκκινα ρούχα και τη γενειάδα ξέρω μόνο πως γέμιζε τα παιδικά μας όνειρα, κι αυτό φτάνει.

    Δημήτρη μου, εύχομαι από καρδιάς, ό,τι επιθυμείτε και η καινούργια χρονιά να είναι καλύτερη και πιο ανρθώπινη (για όλους μας).

    Φιλιά στην οικογένειά σου!

    Χρόνια Πολλά
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ria Καλή Χρονιά και είθε από την Καισαρεία, ή τον Βόριο Πόλο, από κάπου τέλος πάντων να έρθουν ωραία πράγματα!

    Το τραγούδι είναι αρκετά παλιό αλλά μετά το 2001 είχε βγεί και μια καινούργια έκδοση:

    Τον Οσάμα τον πάτησε ένας τάρανδος!
    Έξω από τη σπηλιά του Χριστούγεννα παραμονή!
    Μπορείτε να λέτε ότι δεν υπάρχει Santa Claus,
    αλλά τώρα και το Τάλιμπαν είναι πια πιστοί!



    Βάσσια και Βασιλική! και εσύ ότι επιθυμείς! και να χαίρεσαι πάντα και τον δικό σου γιό! Ο ιπτάμενος μας έφυγε σήμερα να γυρίσει. Είχε πολύ ουρά, ασυνήθιστη, και σκέφτηκα και του είπα να φορέσει την ταυτότητά του της Ομοσπονδιακής Ασφάλειας ΗΠΑ για αεροδρόμια, και να κρατάει την κάρτα του εκπαιδευτού με το διαβατήριο, και να πάει να μπεί από δίπλα στυην άδεια πόρτα της πρώτης θέσης. Η αστυνομία τον τσεκάρισε και τον συνόδεψε να μπει με τους πιλότους από την ξεχωριστή πόρτα μόνος του! Πρώτη φορά στη ζωή του!

    Καλή Χρονιά!!Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά με υγεία και ευημερία.
    Με αγάπη και κατανόηση.
    Με υπομονή και επιμονή.
    Μα πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά.

    Χαρούμενο το 2011!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.
    ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗ,
    ΟΙ ΔΙΚΕς ΜΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.