Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Πίτα Ολάκερη, Σκύλος Χορτάτος











Κατ' αρχάς τα απλά που μάθαμε όλοι βιαστικά προσφάτως:

1) Η ταυτότητα ενός μπλογκερ είναι απόρρητη εκτός αν την ανοίξει δικαστική απόφαση, αφού βέβαια περάσει τις απαραίτητες εφέσεις. Σκρίβε Μάη και Τριφύλλι!

2) Ο μπλογκερ έχει απόλυτη ελευθερία του λόγου, εκτός αν προκαλεί ή διαπράττει συγκεκριμένη παρανομία.

3) Ο μπλόγκερ δεν έχει ευθύνη για τα σχόλια που γράφονται στο μπλογκ του.

4) Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.



Τώρα, στα ενδιαφέροντα:

- Ότι γράφουμε καταγράφεται από τα κεντρικά σέρβερς της υπηρεσίας με την οποία γράφουμε, ή στέλνουμε μέηλ, και αν τα σβήσετε στο ιστολόγιο υπάρχουν πάντα σε διάφορες μνήμες, αν τα ζητήσει δικαστήριο.

- Κάθε ένα κομπιούτερ στο ιντερνέτ έχει την προσωπική του διεύθυνση, κάτι σαν πινακίδα κυκλοφορίας, που αποτελείται από τέσσερεις ομάδες αριθμών, έως τρία ψηφία ο καθένας. Παραδείγματος χάριν, το κομπιούτερ στο οποίο γράφω αυτή τη στιγμή, έχει διεύθυνση 80.104.222.73

- Μιά ιστοσελίδα έχει επίσης την διεύθυνση της. Παραδείγματος χάριν η διεύθυνση του μπλογκ αυτού, dimitristhinks.blogspot.com, μεταφράζεται σε κλάσμα του δευτερολέπτου από το εξπλόρερ, η φάϊαρφοξ ή κρώμ σας ως 74.125.79.132. Αν βάλετε αυτά τα νούμερα στο πεδίο διεύθυνσης θα επιστρέψετε αμέσως εδώ.

- Η αριθμητική αυτή διεύθυνση λέγεται IP (προφέρεται: Άη-Πή)

- Η διαφορά μεταξύ της διεύθυνσης του κομπιούτερ σας και της διεύθυνσης ενός ιστότοπου είναι ότι η διεύθυνση ενός ιστότοπου είναι σταθερή και δεν αλλάζει, ώστε να μπορούν τα κομπιούτερ πάντα να βρίσκουν μια ιστοσελίδα μεταφράζοντας το όνομα σε αριθμητική διεύθυνση, αλλά, η διεύθυνση του κομπιούτερ σας αλλάζει συνέχεια.

- Η διεύθυνση του κομπιούτερ σας αλλάζει κάθε φορά που το ανοίγετε και μπαίνετε στο ιντερνέτ με τηλεφωνική γραμμή (μόντεμ) ή κάθε φορά που αναβοσβήνετε τον διακόπτη του ρούτερ σας, αν έχετε ADSL.

- Όλα τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν ακριβής γεωγραφικής τοποθεσίας της πόλης μιας διεύθυνσης κομπιούτερ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κλπ, είναι διαθέσιμα μέσα σε δευτερόλεπτα σε όποιον έχει στοιχειώδεις γνώσεις από κομπιούτερ και ίντερνετ. Ότι έδωσα παραπάνω το βρίσκετε σε δευτερόλεπτα από μόνοι σας, όπως πιθανότατα οι περισσότεροι ήδη ξέρετε και το κάνετε.

- Ένα ISP όπως FORTHnet, OTEnet, HellasOnLine κλπ., έχουν μπλοκ πολλών διεθύνσεων  για να δείνουν στα μέλη τους -ή τουλάχιστον έπρεπε να έχουν. Τα πρώτα δύο νούμερα συνήθως είναι σταθερά και ανήκουν στο ISP. Αλλά στη Ελλάδα, οι Άη-Πή είναι το αλαλούμ χάος που θα περίμενε να βρει κανείς από τους τεχνικούς υπευθύνους του λαού που εφεύρε την λέξη "χάος". 

- Οι Τεχνικοί της Πληροφορικής είναι οι καινούργιοι Δρουίδιδες. Μπορούν να πουν ένα κάρο μπούρδες και ο ακούων να τα χάψει χονδρική πώληση σαν να ακούει τον Αϊνστάϊν να του μιλάει από το υπερπέραν. Μπορούν να σας πάρουν τετραπλάσια λεφτά (εχω δει και εικοσαπλάσια) από όσο αξίζει η εργασία τους και να τους πείτε και ευχαριστώ.

- Επίσης, στο ιντερνέτ και την μπλογκόσφαιρα μπορούν και να σας τρομοκρατήσουν, όπως να απειλούν ότι κάτι θά κάνουνε με τις IP κάποιων που δεν συμφωνούσαν μαζί τους. Όχι. Είναι δυναμικές οι IP του χρήστη και αλλάζουν. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι με τη IP  του ιστότοπου του αντιπάλου, το οποίο και μπορεί να διορθώνεται αμέσως. Αν κανείς νομίζει ότι κάνω λάθος, πείτε μου το να το μάθω. Παρά το γεγονός ότι από το 1990 έστηνα δίκτυα με σταθερές IP, όταν η Ελλάδα είχε ακόμα γραφομηχανές και σταθερά τηλέφωνα, μπορεί κάτι να μου έχει διαφύγει. Αλλά στο συγκεκριμένο θέμα, αμφιβάλω.

- Σημειώστε ότι, πραγματικοί τεχνικοί πληροφορικής με επαγγελματικό εξοπλισμό και διασυνδέσεις μπορούν να βρουν σε πιο δωμάτιο του διαμερίσματός σας βρίσκεστε αν ξέρουν την IP διεύθυνσή σας της συγκεκριμένης στιγμής και μείνετε συνδεδεμένος κάμποσες ώρες. Αλλά αυτό μόνο η Αστυνομία, και τέτοιου είδους υπηρεσίες συνήθως, μπορούν να το κάνουν. Τουλάχιστον στην Αμερική και άλλες χώρες. Μάλλον και στην Ελλάδα.

- Μπορούν να βρουν την IP σας την στιγμή που αφήσετε σχόλιο στο μπλογκ τους, ή που τους στείλετε μέηλ, αν προσέχουν. Το αντίδοτο είναι να αποσυνδέετε το ρούτερ ή το μόντεμ για λίγα δευτερόλεπτα αφού αφήσετε σχόλιο, για να αλλάξει η διεύθυνσή σας.



Τώρα για τα δύσκολα:

Στην Αμερική είχε πολύ πέραση από τα τέλη του εικοστού αιώνα το Instant Message όπου δύο άτομα σε δύο άκρες του κόσμου μπορούσαν να συζητάν δακτυλογραφικά. Πάντα, "νύφες" προσπαθούν να βρουν "γαμπρούς" να τις βάλουν στην Αμερική. Και βρήκαν το Instant Message σαν καινούργιο εργαλείο. Μετά από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν νύφες πήγαιναν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ να πάρουν τουριστική βίζα, ο αξιωματικός του Immigration τους έδειχνε τυπωμένες τις συζητήσεις τους με τους "γαμπρούς".

Το κυρίως όπλο εναντίων της τρομοκρατίας είναι η παρακολούθηση του ιντερνέτ, ιδιαίτερα από ευαίσθητες περιοχές όπως την πύλη των Αράβων, Αφγανών και άλλων πρός τη Δύση, μέσα από την Ελλάδα. Και ψάχνουν για αθώα κείμενα που μπορεί να κρύβουν μυνήματα.

Ναι, στην επιφάνεια της κοινωνίας και των φαινομενικά επιτρεπτών ορίων, και στην ψευδαίσθηση του συστήματος δικαιοσύνης, όλα είναι όπως περιγράφω στην αρχή αυτής της ανάρτησης. Αλλά υπάρχει ένας άλλος κόσμος, πίσω από τον ορατό κόσμο, και, αν νομίζετε ότι σε εκείνον τον κόσμο δεν μας παρακολουθεί, επώνυμα, κανείς, χαιρετήστε μου τον πλάτανο από τον Πλαταμώνα...



Εγώ δεν έχω διαφημίσει, αλλά ούτε έχω κρύψει ποιό είναι το φυσικό μου πρόσωπο: όποιος ενδιαφέρεται να ψάξει ελάχιστα με βρίσκει, και στέκομαι πίσω από κάθε λέξη που γράφω. Και γιατί είμαι οικείος με το ιντερνετ, αλλά και γιατί ξέρω ότι οτιδήποτε άλλο θα ήταν αυταπάτη.



~~~







3 σχόλια:

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.